Sağlık Bakanlığı dumansız hav sahasını genişletiyor. Yeni plana göre bina girişlerinde sigara içilmeyecek. Sigara satışında kimlik gösterilecek ve tek sigara satışı yasaklanacak.

Dumansız hava sahası için 3 yıllık yeni bir dönem başlatılıyor. Sağlık Bakanlığı yeni eylem planıyla tütün ürünleri kullanımını azaltmayı ve toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Sabah'ta yer alan habere göre yeni plan içeriğinde bina girişlerinde de sigara içilmeyecek. Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planı yürürlüğe girdi. Yeni plana göre AVM, sinema gibi yerlerin girişlerinde pasif etkilenim mesafesinde sigara yasağı getiriliyor.

Gençlerden 18 yaş için kimlik sorulacak. Eğitim kurumlarına 100 metre mesafede sigara satışı yasaklanacak. Sigara Bırakma Hattı hizmetleri SMS, elektronik posta ve web uygulamaları aracılığı ile geliştirilecek. Sigara içen çalışanı bulunmayan işyerlerinin olması için özendirme çalışması yapılacak.

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin vergilendirme politikası, karşılıklı olarak birbirlerine yönelmeye yol açmayacak şekilde düzenlenecek. Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) tütün ve tütün ürünlerini içermemesine yönelik gerekli mevzuat düzenlemesi için çalışma başlatılacak.

Tek sigara, yaprak sigara kâğıdının satışı önlenecek. Tütün üretiminden vazgeçen üreticilere alternatif önerilecek.