Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkök, sağlıklı kişiler ve böbrek hastalığı olanlar için uyarılarda bulundu. Özkök, özellikle sıcak havalarda yeterli sıvı alımının tüm organlar için önemli olmasının yanı sıra, böbrek sağlığı açısından da çok önemli olduğunu, susuz kalmanın böbrekleri yorduğunu söyledi. 

Uzun süre yeterli suya ulaşılamaması durumunda akut olarak böbrek hasarı gelişebileceğini belirten Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkök, susuzluğa bağlı böbrek hasarı geliştiğinde bulantı, kusma, halsizlik, kas ağrıları gibi belirtiler gelişebildiğini ifade etti. Bu durumda özellikle böbrek hastalığı olan kişilerin böbrek fonksiyon testlerinin kontrol edilmesi gerektiği aktarıldı. 

'SUSUZLUK KRONİK BÖBREK HASTALARI İÇİN DAHA TEHLİKELİ'

Özellikle kronik böbrek hastalarının sıcaklarda daha dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Prof. Dr. Özkök, konuyla ilgili, "Kronik böbrek hastalarının böbrekleri normal insanlara göre daha hassastır ve daha çabuk bozulabilir. Dolayısıyla susuzluk bu hastalar için daha tehlikelidir. Bu nedenle kronik böbrek hastalarına özellikle yazın çok sıcaklarda güneş altına çıkmamalarını ve sıvı alımlarını arttırmalarını öğütlüyoruz. Bunun yanında kalp yetersizliği olan ve yüksek doz idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarımızın da yazın çok sıcaklarda sıvı dengesini sağlamaları daha zordur. Bu hastaları takip eden hekimler tarafından idrar söktürücü ilaç dozları ayarlanacaktır. Böbrek taşı olan kişiler ise susuz kaldıklarında böbrek taşı problemlerini daha sık yaşayabileceğini unutmamalı. Dolayısıyla özellikle bu hastalarımız günde 2-2,5 litre idrar yapacak şekilde bol su içmeli" dedi.

'BÖBREK HASTALARI YÜKSEK SICAKLIKLARDA ÇOK FAZLA DIŞARI ÇIKMAMALI'

Böbrek hastaları için sıvı tüketimi önemli olsa da diyalize giren kişilerde bu durumun tam tersi olduğu belirtildi. Özkök, bu grup hastalar için uyarılarda bulundu:

"Diyalize giren hastalarımızın birçoğunun idrar çıkışları olmadığı için bu hasta grubunda normalde sıvı kısıtlaması öneriyoruz. Çünkü çok sıvı alınması durumunda vücutta biriken fazla sıvıya bağlı hipertansiyon ve kalp problemleri yaşanabiliyor. Bunun yanında yüksek sıcaklarda bu hastaların çok fazla dışarı çıkmamasını öneriyoruz ve sıvı kısıtlamasını bir miktar gevşetiyoruz. Böbrek nakli hastalarımız ise bağışıklık sistemi baskılanmış olduğu için mutlaka içtikleri suyun temizliğinden emin olmalı ve mümkünse şişelenmiş ve kapalı su tüketmeliler. Ayrıca böbrek nakli hastalarımızın güneş altında ve sıcakta uzun süre kalmalarını istemiyor ve mutlaka koruyucu güneş kremi kullanmalarını öneriyoruz."

'TEMİZ SAF SU EN İYİ İÇECEKTİR'

Sıcak havalarda susuzluğu şekerli içeceklerle gidermeye çalışmanın böbrek hasarını artırabileceğini söyleyen Prof. Dr. Özkök, "Sıcak havalarda çok şekerli, fruktoz-glukoz şurubu içeren meşrubatları kesinlikle tercih etmemeliyiz. Temiz saf su en iyi içecektir" dedi. Ayrıca plastik şişelerden su içine geçebilecek mikroplastiklerin de sağlığa zararlı olabileceği, bu nedenle mümkünse cam şişe veya cam damacanadan su içmenin uygun olduğu belirtildi.

Susuzluğu gidermek için gün içinde içilebilecek sıvılar arasında sodanın bulunabileceğini belirten Özkök, "Soda günde 1 şişeden fazla içilmemeli. Özellikle hipertansiyon ve böbrek taşı olanların düşük sodyum içeren sodaları tercih etmesi gerekir" diye konuştu.  

'SUYUN FAZLASI ZARARLI'

"Çok su içmek sağlıklıdır" ifadesinin de yanlış olduğunu belirten doktor, "İnsanda susama hissi çok güçlü bir dürtüdür. Susadıkça yeterince su içen bir kimsede susuzluğa bağlı böbrek hastalığı beklemiyoruz. Ancak suyun fazlası da kesinlikle zararlıdır. ‘Su zehirlenmesi’ sonucu klinikte hiponatremi dediğimiz ciddi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu konuda da aşırılıklardan kaçınmalıyız. Susadıkça su içiyorsanız ve günde 2-2,5 litre civarında idrar yapıyorsanız vücudunuz için yeterli hidrasyonu sağlıyorsunuz diyebiliriz" ifadelerini kullandı.