Panaş Almanca’da biranın tatlı içeceklerle karıştırılmasıyla elde edilen hafif alkollü bir içki. Ama İsviçre seçim sisteminde Panaşın başka bir anlamı daha var. Eğer seçimlerde tercih ettiğiniz partinin oy pusulasındaki adaylardan bir ya da ikisinin adını silip başka bir partinin adayının adını yazarsanız buna Panaş yapma deniyor. İsviçre’de yayınlanan BZ Gazetesi Sibel Arslan’ın seçim zaferini onu «Panaş Kraliçesi» diye nitelendirerek verdi. Andreas Schwald imzasını taşıyan makalede ayrıca Sibel Arslan’ın yerini sağlamlaştırdığı söyleniyor:

«Dört yıldır yerinin hayli zayıf olduğu söylenen Sibel Arslan, şimdi hayli güçlü bir şekilde oturuyor sandalyesinde. Ve bu, her şeyden önce Sosyaldemokrat Parti’nin seçmenlerinden aldığı destek sayesinde. Çünkü aldığı 13.582 oydan 3996’sı Sosyaldemokrat Partinin seçmenlerinden geliyor. Bu seçmenler Sibel Arslan’ın adını Sosyaldemokrat Parti’nin oy pusulasına bir ya da iki kez yazdılar. Buna Panaş yapma deniyor. Sibel Arslan’ın bu şekilde aldığı oylar, toplam oylarının yüzde otuzu kadar. Bu seçimde aldığı toplam oylar ise bir önceki seçimde aldığı oyların yaklaşık iki katı.

«Sibel Arslan için düzenlenen “Sibel Kalıyor“ (sibelbleibt) kampanyasını yakından izleyen Daniel Graf onu “Hareket Politikacılığı“nın vücut bulmuş hali olarak nitelendiriyor. Graf’a göre Hareket Politikacıları alışılmışın aksine sağlam örgüt yapısı ve güçlü finansal destek yerine güçlü kişisel ağlarına ve mobilize etme potansiyellerine dayanıyorlar.»

Sibel Arslan 20 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen İsviçre Federal Parlamento seçimlerinde Federal Parlamento’ya ikinci kez seçilmişti.

Fotoğraf: Michael Waser