Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) adını alan Sosyal Demokrat Halk Partisi'nin (SHP) "hesaplarında usulsüzlük yapıldığı" iddiasıyla, EDP'nin eski Genel Başkanı Ziya Halis hakkında dava açıldı.

Dava konusu olaylar olduğunda Ziya Halis partide görevli değildi. SHP’nin Genel Başkanı Murat Karayalçın idi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Gökçek tarafından hazırlanan iddianamede, Anayasa Mahkemesi Başkanlığının, SHP'nin 2009'daki kesin hesabına ilişkin, "mahkemeye belgelerin istendiği şekliyle verilmediği, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeni ile hesabın dışında gelir ve giderin oluşturulmadığı, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler tespit edildiği" ve "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı bağış alındığı" iddiasıyla suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin savcılık ifadelerine yer verildi. EDP'nin genel başkanlığına 10 Mart 2010'da seçildiğini ifade eden Ziya Halis, Anayasa Mahkemesi’nce 2009 yılına ilişkin istenen belgelerin tamamını gönderdiklerini, herhangi bir bilgi ya da belgeyi gizlemeden yetkili makamlara ilettiklerini savundu ve suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

KANUNA AYKIRI BAĞIŞ İDDİASI

Savcılık tarafından, Halis ile partinin saymanı Derviş Aslan'ın söz konusu suçu işlediği iddia edilirken, sanıkların, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nda düzenlenen "Cumhuriyet Başsavcılığına ve Anayasa Mahkemesine gerekli bilgilerin verilmemesi" suçundan bir yıla kadar ayrı ayrı hapsi istendi.

Feridun İmrek’in 2009'da partiye yaptığı 29 bin liralık bağışın, kanununa aykırı olduğu ileri sürülen iddianamede, İmrek ile bağışı partiye kabul eden Nurullah Deniz ve Güngör Oflu'nun, Siyasi Partiler Kanunu'ndaki "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" hükmü uyarınca birer yıl hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede, sanıkların hapse mahkum edilmeleri halinde, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53. maddesi doğrultusunda, güvenlik tedbirlerinin uygulanması da istendi.