HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, olduğu Van’daki bayramlaşma programında Suruç'taki silahlı saldırıya ilişkin konuştu.

İktidarın öldürülen esnaf kardeşleri suçlamasını anımsatan Temelli, “Henüz olay aydınlatılmamışken birilerini suçlu ilan etmek bu tür olaylardan çıkar beklemek, oy beklemektir. Bu oyunu bozalım. 24 Haziran seçimleri bu anlamıyla çok önemli. Türkiye’de demokrasiden, barıştan, huzurdan, adaletten söz ediyorsak sorumluluk hepimizde düşüyor” dedi.

İktidarın olayı aydınlatması gerektiğini ifade eden Temelli, “Tüm bunlar tüm çıplaklığı ile ortadayken, Suruç’ta yaşanan olayın nasıl geliştiği, 3 gün boyunca hangi tahriklerin yapıldığı ortadayken İçişleri Bakanlığı, valilik insanların bilgiye ulaşmasını engelliyor, halkı yanıltıyor. Buradan çağrı yapıyorum, olayın suçlularını, provokasyonu yapanları adalete teslim edin. Bu olayların önüne geçmek sizin görevinizdir. Silahlarla seçim çalışması yapılmasını engellemediniz, bugün de olayın üstünü örtüyorsunuz. Hastane kameraları kırılmış, orada çok vahim olaylar yaşanmış. Saldıranlar kimler, kameraları kıranlar kimler? Olay anında orada bulunan tabiplerin, TTB’nin açıklamaları var. Her şey ortada ama yetkililerden ses yok” ifadelerini kullandı.

Temelli, şu ifadeleri kullandı:

Provokasyonlara karşı sürekli uyardık. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere nefret söylemiyle, kamplaştıran söylemle insanların karşı karşıya getirildiği büyük bir gerilim yarattığı bir Ramazan ayını geride bıraktık. Böyle bir ayda bu tür bir dilin kullanılması bu dine hakarettir.

‘7 HAZİRAN SEÇİMLERİNE GİDERKEN YAŞADIĞIMIZ OLAYLAR ŞİMDİ YENİDEN SAHNELENİYOR’

Ramazan ayı insanları birleştiren, kucaklaştıran bir ay. Bu ayda biz bir nefret söylemiyle, düşmanlaştıran bir yaklaşımla karşılaştık. Maalesef birçok yerde saldırılar gerçekleşti. Fotoğraflara bile tahammülsüzlük söz konusu oldu. En sonunda da dün Suruç’ta istenmeyen bir olay yaşandı. Bu olay yaşanmayabilirdi. 7 Haziran seçimlerine giderken yaşadığımız olaylar şimdi yeniden sahnelenmekte.

‘TÜM LİDERLER, TÜM ADAYLAR BARIŞ İÇİN İNİSİYATİF ALMALI’

Tüm parti liderlerini, tüm Cumhurbaşkanı adaylarını, milletvekili adaylarını Türkiye’nin eksikliğini hissettiği barış, adalet, demokrasi konusunda inisiyatif almaya davet ediyorum. Bu ülkede güzel bayramlar yaşamak istiyorsak, bir arada yaşamak istiyorsak bu tür provokasyonların karşısında yan yana durmalıyız.

‘OLAY AYDINLATILMAMIŞKEN BİRİLERİNİ SUÇLU İLAN ETMEK BU TÜR OLAYLARDAN OY BEKLEMEKTİR’

Henüz olay aydınlatılmamışken birilerini suçlu ilan etmek bu tür olaylardan çıkar beklemek, oy beklemektir. Bu oyunu bozalım. 24 Haziran seçimleri bu anlamıyla çok önemli. Türkiye’de demokrasiden, barıştan, huzurdan, adaletten söz ediyorsak sorumluluk hepimizde düşüyor.

‘DÜNYANIN NERESİNDE GÖRDÜNÜZ SEÇİM KAMPANYALARI SİLAHLARLA YÜRÜTÜLSÜN’

İçişleri Bakanı insanları suçlamak yerine olayın faillerini bulmalı. Dünyanın neresinde gördünüz seçim kampanyaları silahlarla yürütülsün, esnaf ziyaretinde esnaflar tehdit edilsin, insanlar zorla ikna edilmeye çalışılsın.

‘SİLAHLARLA SEÇİM ÇALIŞMASINI ENGELLEMEDİNİZ, BUGÜN DE OLAYIN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORSUNUZ’

Tüm bunlar tüm çıplaklığı ile ortadayken, Suruç’ta yaşanan olayın nasıl geliştiği, 3 gün boyunca hangi tahriklerin yapıldığı ortadayken İçişleri Bakanlığı, valilik insanların bilgiye ulaşmasını engelliyor, halkı yanıltıyor. Buradan çağrı yapıyorum, olayın suçlularını, provokasyonu yapanları adalete teslim edin. Bu olayların önüne geçmek sizin görevinizdir. Silahlarla seçim çalışması yapılmasını engellemediniz, bugün de olayın üstünü örtüyorsunuz.

Hastane kameraları kırılmış, orada çok vahim olaylar yaşanmış. Saldıranlar kimler, kameraları kıranlar kimler? Olay anında orada bulunan tabiplerin, TTB’nin açıklamaları var. Her şey ortada ama yetkililerden ses yok.

‘ERDOĞAN’A YARANMAK İSTEYEN AKP’Lİ BAKANLAR HALKI YANILTACAK AÇIKLAMALAR YAPIYOR’

Erdoğan’a yaranmak isteyen iktidar ve AKP’li bakanlar sürekli halkı yanıltacak açıklamalar yapıyorlar. 20 yıldır Suruç’ta esnaflık yapan, herkesin sevgisini saygısını kazanmış bir aileyi suçlayarak olayı çarpıtmaya çalışıyorlar. Biz tüm bu karanlık tablonun açığa çıkması için her şeyi yapacağız. Bu ülkeye barış gelsin diye bugüne kadar nasıl çabaladıysak bugünden sonra da çabalayacağız. Hiçbir provokasyona alet olmayacağız. Şiddetle ayakta durmaya çalışanlar şiddetin hesabını verecekler.

24 Haziran’ı önemli bir seçim olarak görüyoruz. Çok acı çektik, çok can yandı. Artık bu acılara son vermek istiyoruz. Bu da ancak oyumuza sahip çıkarsak gerçekleşir.

Bu hüzünlü bayramda, bayramın ülkemiz için barışa adalete vesile olmasını diliyorum.

Demokrat Haber/Van