HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim ittifaklarının yüzde 10 barajı için kurulduğunu söyledi. "HDP’siz denklem kurulduğunda bir çözüm çıkmıyor" diyen Temelli, "İttifakların denklemi yanlış kuruldu. ‘1'inci turda işimize bakalım, 2'nci turda nasılsa HDP seçmeni bizi destekler’ mantığının getirip tıkadığı bir yer bu. HDP seçmeni 1'inci turda ne yapacaksa, 2'nci turda da aynısını yapacak" şeklinde konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Artı TV yayınlanan Gündem Özel programına katıldı. Gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtlayan Temelli, 24 Haziran seçimleri için kurulan ittifakları, yüzde 10 barajı aşmak için oluştuğunu söyledi. 

Temelli, “HDP dışındaki ittifaklar tam da baraj zihniyetini yeniden üretmektedir. Türkiye’deki en temel sorun temsiliyet krizidir. Temsiliyet meselesi aşılamadığı sürece Türkiye’de demokrasi sorununu aşmak çok olanaklı değil” dedi.

‘HDP’YE ÖZEL BİR OHAL VAR’

“HDP’ye özel OHAL koşulları” olduğunu söyleyen Temelli, “Biz cumhurbaşkanı adayımızın başvurusunu cezaevinden gelen iki fotoğrafı ile bir mektubunu duyurarak yapabildik. Ertesi gün de ben havaalanına geldiğimde pasaportuma el konuldu. Biz böyle bir ortamda seçime katılıyoruz. Yani HDP’ye özel bir OHAL koşulu var. Bir normal OHAL koşulu var, bir de HDP’ye uygulanan OHAL var” ifadesini kullandı. 

‘SİYASİ TEMSİLİYETİ KISITLAYAN ANLAYIŞLA KÜRT SORUNU ÇÖZÜLEMEZ’

Başkanlık sisteminin Türkiye’ye uygun olmadığını belirten Sezai Temelli, şöyle devam etti:

“Başkanlık sevdasından herkesin kurtulması lazım. Türkiye’nin tarihi ve kültürel dokusu bu türden bir cevaz vermiyor. Kürt’e, Ermeni’ye kör anlayışlar, tekçi anlayışlar eninde sonunda bizi getirip bir duvara çarpıyor. Parlamentoda HDP olduğunda temsiliyet mekanizması çalışabildi. Yeniden devletin bekasına dönülerek Kürtlerin sorununu çözmeye kalkmak, Kürtlere hakarettir. Sorunu çözmek istiyorsanız, özne sorunu yaşayandır. Siyasi temsiliyeti kısıtlayan bir anlayışla ‘Ben bu sorunu çözerim’ anlayışı boş bir anlayıştır. Karşılığı yoktur.”

"16 NİSAN’DAN SONRA KARŞI ÇIKTIK AMA YALNIZ KALDIK" 

“Kimse kaygıyla hareket etmemeli. 24 Haziran için meşruiyet kabul edilmiş ise herkes bunun gereğini yapmalı. Ancak hileler yoluyla bir meşruiyet sorunu ortaya çıktığında da bilinmeli ki hak arama mercilerinden biri de sokaktır. 16 Nisan’da ortaya çıkan ikircikli durum belki de 16 Nisan’dan bu yana yaşanan sürecin de nedenidir. Biz 16 Nisan’dan sonra karşı çıktık, tepki gösterdik, fakat çok yalnız kaldık. Devlet bütün şiddetiyle, bütün aygıtlarıyla HDP’nin üzerine çökerken yalnızlık nedeniyle bütün bedeli HDP ödedi. Herkesin bundan ders çıkardığına inanıyorum. İçlerine sinmeyen bir sonuçla yürümenin bedelini kimse içine sindirmez. Yaşananlar fragmandı, bu fragmanı izleyen filmi izlemez.”

"İTTİFAKLARIN DENKLEMİ YANLIŞ KURULDU"

“HDP’siz denklem kurulduğunda bir çözüm çıkmıyor. Yapılan ittifakların denklemi yanlış kuruldu. ‘Biz 1’inci turda işimize bakalım, 2’nci turda nasılsa HDP seçmeni gelir bizi destekler’ mantığının getirip tıkadığı bir yerdir bu. HDP seçmeni 1’inci turda ne yapacaksa, 2’nci turda da aynısını yapacak. Biz Demirtaş’ı aday olarak belirlerken dar düşünmedik, tüm Türkiye’yi kapsasın istedik. Seçime de herkesi kapsayan bir programla gireceğiz. Biz herkese hassasiyet ile yaklaşıyorsak, diğer partiler de bu hassasiyet ile yaklaşmalı ve çalışmalarını buna göre yapılandırmalı. Şu andaki tablo çok umutvar değil. Biz demokrasiden yanayız, bunun biricik çözüm olduğuna inanıyoruz. 25 Haziran sabahı 2’nci turu konuşuyor olacaksak, 24 Haziran’a kadar giden süreci de beraber düşünmeliyiz.”

"HDP SEÇMENİNİN İRADESİNE İPOTEK KOYMAK MÜMKÜN DEĞİL"

“1’inci tur meselesi çok kritik. Bizim tabanımız, seçmenimiz kendi iradesi ile hareket eder ve biz onlardan aldığımız güçle siyaset yapıyoruz. Onlara ipotek koyma şansımız yok. 2’nci turda şu çok belirleyici olacak: Parlamentoda HDP var mı, yok mu? Bu çok kritik bir durum. Ciddi bir kırılma da yaratır. 2’nci turun seçmen davranışını belirleyecek en kritik durum budur. Bir diğer durum ise adaylar 1’inci tur seçimlerde ne konuştular, neyi savundular, nasıl davrandılar? Selahattin Demirtaş’ın adaylık bildirgesine, partimizin ilkelerine oy vermiş seçmenler bu konulara çok dikkat ederler. Bu seçmenlerin iradesine ipotek koymak mümkün değil.”

Kaynak: Artı Gerçek