Emek Sineması’nın yıkımına karşı yapılan eylemlerdeki görüntülerden oluşan “Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi” adlı belgeselin Türkiye galası, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

Evrensel'de yer alan habere göre, 8. Hangi İnsan Hakları Film Festivali kapsamında Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen galaya çok sayıda kişi katıldı. “Emek bizim İstanbul bizim” pankartının asıldığı salonda uzun süre alkışlanan film gösterimi sonrası, izleyiciler ile söyleyişi gerçekleştirildi. 

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi'nin yapımını üstlendiği belgeselin ekibinde Fırat Yücel ve Zeyno Pekünlü yer alıyor. Belgeselin açılış konuşmasını Necati Sönmez yaptı. Emek hala bizim, İstanbul hala bizim diyen Sönmez, 5 gün boyunca sürecek olan filmlere herkesi davet etti. Fırat Yücel ve Zeyno Pekünlü birer konuşma yaptı. Hem belgesel için görüntülerin nasıl elde edildiğini hem de eylemciden, sinemacıdan, seyirciden elde edilen görüntülerle beraber mücadelenin parçası olan izleyiciyi anlattılar. Pekünlü, belgesel fikrinin 3 yıldan önce ortaya çıktığını, Grand Pera'nın kullanıma açılmasıyla beraber hızlandırdıklarını dile getirdi. Yücel ise, "Emek Sineması Mücadelesi böyle bir süreçti. Seyirci kalmadığımız bir mücadele oldu. iyi seyirler demiyoruz umuyoruz ki şevk verir, ilham verir" diye nitelendirdi.

Gösterime katılan seyircilerle yapılan konuşmalarda Grand Pera’da yapılan etkinliklere katılmama, boykot etme çağrsında bulunuldu. Sinema Yazarlar Derneği (SİYAD)’ın son yaptığı genel kurulda Grand Pera’da yapılacak hçbir etkinliğe katılmayacakları, başlattıkları boykotu devam ettirecekleri kararı hatırlatılan konuşmalarda, sürdürülecek bu boykotun en az yıkıma karşı verilen mücadele kadar önemli olduğu söylendi. Güçlü bir boykot zemini oluştuğunda Grand Pera’nın meşrulaşmasının da engellenebileceği ifade edildi.

‘VERİLEN MÜCADELENİN BELGESİ ÖNEMLİ’

Yönetmen Necati Sönmez, festival kapsamında gösterilen filmin yalnızca Emek Sineması için verilen mücadeleyi hatırlatmadığını, bütün mücadelelerin belgelenmesinin önemini de anlattığını ifade etti. Sönmez, “Emek Sineması’nın yıkımına karşı verilen mücadelenin Beyoğlu’nun bugünkü çıkmazlarını gördükçe ne kadar haklı bir mücadele olduğunu bir kez daha anlıyoruz” dedi. 

Emek Sineması için uzun süre mücadele veren mimar Mücella Yapıcı ise, Emek gibi kültür varlıklarının kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden Yapıcı, kültür değerlerinin yerine yenisin konulamayacağını belirtti. Bu süre içerisinde yalnızca Emek’i değil, hukuku ve meslek etiğin yok olduğunu aktaran Yapıcı, Emek Sinemasının yıkımına karşı başlayan ve ardından İstanbul’daki pek çok kentsel dönüşüm eylemlerine, Gezi Direnişine yansıyan bu mücadelenin önemine vurgu yaptı. Yapıcı belgeselin gösteriminin yapıldığı sırada Grand Pera’da yapılan “Herşeyim Sensin” filminin galasına gönderme yaparak “Emek’i kaybettik, ama ahlakımızı koruyoruz. Grand Pera’ya hapsedilen o sinemaya gidersek, işte o zaman kaybederiz” dedi.

‘HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR’

Film gösterimi sonrası hukuki durumla ilgili bilgi veren Cansu Yapıcı, Emek Sineması yerine inşa edilen Grand Pera’nın kaçak olduğunu ifade etti. 2009 yılından itibaren devam eden süreçte iki defa yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını hatırlatan Yapıcı, 2015 yılında alınan yürütmeyi durdurma kararının Beyoğlu Belediyesi tarafından tanınmadığını belirtti. Hukuki sürecin devam ettiğini aktaran Yapıcı, “inşaatı durdurmadıkları için Ahmet Misvak Demircan başta olmak üzere yetkililer soruşturmada.” dedi.

BEYOĞLU VE ATLAS SİNEMASINA SAHİP ÇIKALIM

Gösterime gelen Emek Sineması eski çalışanları ise “Emek’i kurtaramadık. Beyoğlu ve Atlas sinemasına sahip çıkalım.” diyerek duygularını dile getirdi. 
"Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi” belgeselinin bir daha ki gösterimi, 12 Aralık pazartesi günü 17:00'de Aynalı Geçit'te olacak.