Oyuncu ve şarkıcı Şevval Sam, idam tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İdama karşı olduğunu söyleyen Şevval Sam, “İdam konusunu birçok açıdan tehlikeli buluyorum. Araştırmalar diyor ki: İdam olan yerlerde daha fazla suç işleniyor. İdam edilenlerin çoğu ezilen azınlık ve iyi avukat tutamayan fakir insanlar. İdam sephasından suçsuz olduğu ispatlanarak kurtarılan kişi sayısı 186. En önemlisi de idamın caydırıcılığını kanıtlayan hiçbir çalışma yok. Son derece tehlikeli olur, sorgusuz sualsiz linç eğilimi gösteren bir toplumuz. İdam, eğitim hakkı bastırılmış, örselenmiş bir toplum için son derece tehlikeli bir yöntem. Hukuk ve adalet konusunda hala çok yolu olan bir sistemin içindeyiz” dedi.

Şevval Sam, Posta gazetesinden Oya Çınar’a konuştu.

“Nasıl bu hale geldik?” diyor musunuz?

Zaten neredeydik ki nereye geldik! Bu hale gelmedik, biz hep bu haldeydik.

Herkes kendi yaşadığı dönemde olanları daha kötü algılıyor galiba…

Evet, biz sadece bugün olanlara bire bir şahitlik ettiğimiz için dehşete kapılıyoruz. Oysa başını acıdan kaldıramadı ki zavallı memleketim… Çok daha şiddet içerikli yıllardan geçtik. Bu topraklar ne acılar gördü. Kültürel, tahirsel, mezhepsel, etnik sebeplerden çekilmiş acılar, ödenmiş ağır bedeller var.

Ama o bedellere rağmen bazı sanatçılar, “İdam istiyoruz” diyor.

İdam konusunu birçok açıdan tehlikeli buluyorum.

Çok araştırma yaptım, mesela Prof. Selçuk Şirin’in araştırma sonuçlarını biliyor musunuz?

Hayır ne diyor?

Araştırmalar diyor ki: İdam olan yerlerde daha fazla suç işleniyor. İdam edilenlerin çoğu ezilen azınlık ve iyi avukat tutamayan fakir insanlar. İdam sephasından suçsuz olduğu ispatlanarak kurtarılan kişi sayısı 186. En önemlisi de idamın caydırıcılığını kanıtlayan hiçbir çalışma yok.

Türkiye’ye gelirse…

Son derece tehlikeli olur, sorgusuz sualsiz linç eğilimi gösteren bir toplumuz. İdam, eğitim hakkı bastırılmış, örselenmiş bir toplum için son derece tehlikeli bir yöntem. Hukuk ve adalet konusunda hala çok yolu olan bir sistemin içindeyiz.