Özgürlükçü söylemleri ile bilinen İstanbul Şehir Üniversitesi skandal bir karar ile Sevan Nişanyan söyleşisini iptal etti.

 

Benzer bir durum Galatasaray Üniversitesi’nin İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel’e yönelik ayrımcı tavrında da yaşanmıştı.  Üniversite rektörlüğü, Cinsiyet Eşitliğinin İnşası, İsveç-Türkiye Deneyimleri Konferansı konuşmacıları arasında yer alan BDP milletvekili Sebahat Tuncel’in program dışı bırakılması talebinin kabul görmemesi üzerine yer tahsisini iptal etmişti.

 

Sevan Nişanyan’ın kendi bloğunda yayınladığı ve tepki toplayan yazısının ardından İstanbul Şehir Üniversitesi’nden de Nişanyan’a yasak geldi.

 

İstanbul Şehir Üniveristesi’nde faaliyet gösteren Makbul Adımlar tarafından ‘laga- luga oturumlar’ başlığı altında düzenlenen tartışmaların bugünkü konuğu Sevan Nişanyan’dı. Üniversite yönetimi Nişanyan’ın yazısı ve ardından başlayan tartışmalardan sonra Nişanyan’ın kampus alanına alınmayacağını açıkladı.

 

Etkinliği iptal etmeyeceklerini açıklayan Makbul Adımlar tarafından yapılan açıklamada, “Makbul adımlar, farklı hassasiyetlere sahip insanların oluşturduğu ideolojiler üstü bir gruptur ve bu ülkenin pek de alışık olmadığı hakaretin değil ilmin ortaya konulduğu bir tartışma kültürüne inanır. Sevan Nişanyan programı belirlendikten sonra ‘hakaret’ tartışmalarının başlaması üzerine de ‘üniversite’ gibi belirli bir fikrin savunucusu olmayan bir kurumun çatısı altında nitelikli bir tartışma gerçekleşsin istediğimizden programımızda bir değişiklik yapmak istemedik” denildi.

 

Üniversitenin tahammülsüz tavrının eleştirildiği açıklamada şunlar kaydedildi; “Üniversite, bu kararıyla bizlere soğuk savaş döneminden kalma YÖK güdümlü üniversitelerdeki ‘tahammülsüz’lük örneklerini hatırlattı. Vakıf üniversitesi olmak, vakıf güdümlü üniversite olmak anlamına gelmemektedir”.

 

Açıklamanın devamında Sevan Nişanyan’ın bugün programa katılamayacağı ancak kendilerine destek veren akademisyenlerle programın gerçekleşeceği belirtildi. (Agos, Ahmet Emin Kamadan)