24 Nisan 2011’de, Ermeni soykırımının 96. yıldönümünde zorunlu askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı, bugün ölümünün sekizinci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Şişli Ermeni Mezarlığı’nda düzenlenen anmaya Sevag Balıkçı’nın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Nor Zartonk inisiyatifi, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Bianet’ten Ekin Karaca’nın haberine göre, 2007’de öldürülen Agos’un Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi Başkanı Benjamin Abtan da anmada yer alanlar arasındaydı.

ALEXİS KALK: BEBEKTEN KATİL YARATAN KARANLIKLA MÜCADELE EDENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Çok sayıda sivil polisin de takip ettiği anmada, Sevag Balıkçı’nın mezarı başında dualar okunmasının ardından Nor Zartonk’tan Alexis Kalk, mezarlık başındakilere kısa bir konuşma yaptı.

Sevag Balıkçı’nın zorunlu olarak askerlik yaparken, başka bir zorunlu asker tarafından Ermeni soykırımının 96. yılında öldürüldüğünü hatırlatan Alexis Kalk şunları söyledi:

“Sevag’ın katilleri hala gereken cezaları almadı. Maalesef hala adalet mücadelesi Sevag için ve tüm katledilen mazlumlar için devam ediyor.

Hala ülkemizde bir barış, kardeşlik dili tesis edilmiş değil. Ülkemizde maalesef katillerin dili hakim durumda.

Bu durum hepimizi derinden yaralıyor, derinden üzüyor. Bu dil, adalet kavramının yerini bulmasını engelliyor.

Bizler tüm katledilen mazlumlar için, Sevag Balıkçı için ve Ermeni soykırımı kurbanları için adalet mücadelemizi, eşitlik mücadelemizi, kardeşlik mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bebekten katil yaratan karanlıkla mücadele eden herkese teşekkür ediyoruz.”

PAYLAN: CEZASIZ KALAN SUÇLAR TEKRARLANIYOR

Anmanın ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bianet’e yaptığı değerlendirmede Sevag Balıkçı davası üzerinden cezasızlık politikalarını eleştirdi:

“Sekiz yıl oldu ama Sevag'la ilgili adalet bulamıyoruz. Sevag Balıkçı öldürüldüğünde de aynı sözü söylemiştim. Cezasız kalan her suç tekrarlar demiştim. Maalesef cezasız kalan suçlar tekrarlıyor.

Ermeni soykırımı gibi büyük bir suçu işleyip, hesabını vermeyen devlet, diğer suçları teferruat olarak görüyor.

Yalnızca Ermeni halkına karşı değil tabii ki, çünkü artık biz yalnızca küçük bir azınlığız, hak talep eden herkese karşı aynı politikaları uyguluyorlar, aynı yöntemlerle hak taleplerini bastırıyorlar.

Yüz yıl önce Ermenilere karşı uygulanan politikalar bugün Kürt halkı başta olmak üzere, hak talep eden herkese karşı uygulanıyor. Cezasızlık maalesef suçları sıradanlaştırıyor.”

‘DEVLET KÖTÜCÜL FABRİKA AYARLARINA DÖNÜYOR’

Garo Paylan’a bugün İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Sultanahmet’te yapmak istediği anma etkinliğinin polis tarafından engellenmesine ilişkin ise şöyle konuştu:

“Türkiye AKP iktidarı öncesinde aslında pek çok hak talebinin konuşulmasının normalleştiği günleri yaşadı. AKP iktidarının başlarında da yavaş yavaş yüzleşme talepleri, eşitlik, adalet talepleri daha çok vücut bulur olmuştu.

Bundan rahatsız olan statüko güçleri devredeydi. Özellikle milliyetçi güçler, statükocu güçler maalesef uzun yıllar süren mücadelemiz sonucunda tekrar gücü ele geçirdiler. Erdoğan'ı da yanlarına aldılar ve aynı politikaları devam ettiriyorlar.

Devlet maalesef o kötücül fabrika ayarlarına dönüyor. Hak taleplerine bakmayan, ilgilenmeyen, yüzleşme taleplerini yok sayan ve bütün hak taleplerini bastıran fabrika ayarlarına geri dönüyor.

Bu da herkes için cehennem demek. Bu ülkenin demokratik bir ülke olması iddiasının yok olması demek.

Ancak biz her şeye rağmen milyonlarca insan bu durumu kabul etmiyor ve buna karşı mücadele ediyoruz.

Bugün de aramızda yalnızca Ermeniler değil, Türk ve Kürt arkadaşlarımız da var. Onlarla birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz ve bu ülkeyi faşistlere asla bırakmayacağız.”

Kaynak: Bianet