Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na (ASPB) bağlı Diyarbakır İl Müdürlüğü'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Şube binasında yapılan açıklamayı, ASPB Diyarbakır İl Müdürlüğü'nde görevli SES işyeri Temsilcisi Şiyar Güldiken yaptı.

'EMEKÇİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMÜYOR’

Sosyal hizmetlerin doğru uygulanmamasının yanı sıra sosyal hizmet emekçilerinin de sorunlarının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Güldiken, "Sosyal hizmet alanında yıllardır uygulanan politikalar ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması ile sosyal hizmetlerin yeniden yapılandırılması kapsamında yapılan uygulamalar, Bakanlığın yerel yöneticilerinin eliyle sosyal hizmet emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana bunları daha da derinleştirmiştir" dedi.

'BÖLGE HASSASİYETİNİ TAIMAYAN İDARE’

Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet alanında hiçbir deneyimi ve bilgisi olmayan, bölgeyi tanımayan, bölge hassasiyetini taşımayan bir idare tarafından yönetilmesinden kaynaklı sorunların daha da derinleştiğini vurgulayan Güldiken, “Mevcut İl Müdürü tarafından daha nitelikli bir sosyal hizmet için çalışanların görüş ve önerileri dikkate alınmadığı gibi iş barışını hiçe sayacak uygulamalar yapılmaktadır" dedi.

 ‘SENDİKAMIZ ÜYELERİNE MOBİNG UYGULANIYOR’

Tüm çalışanlara tarafsız bir şekilde davranılması gerektiğini vurgulayan Güldiken, "Aksine sendikamız üyelerine yönelik ciddi bir mobing uygulanmakta ve ayrımcılık yapılmaktadır. Yaşanan sorunlara ilişkin defalarca bakanlık ve valilik yetkililerine çağrıda bulunmamıza rağmen bu konuda herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yetkililerin bu sorunlar karşısında duyarsızlığı mevcut İl Müdürü sahip olduğu 'yetkileri' ' hak' olarak görmekte,  bu yetkisini personele karşı mobing ve ayrımcılık olarak kullanmaktadır" diye konuştu.

SORULAR YÖNELTİLDİ

Güldiken, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için yapılan eğitimcilerin eğitimine SES üyelerinin gönüllü olmasına rağmen eğitime dahil edilmediğini ve katılımlarının da engellendiği söyledi.

Güldiken, yetkililerin cevaplaması kaydıyla şu soruları yöneltti:

"* Bakanlığın, yapmayı planladığı eğitimler için 'ismi olanlar değiştirilemez' ibaresiyle Bakanlık onayı aldığı ve resmi internet sitesinde yayımladığı katılımcı listesine, İl Müdürü tarafından birçok kez hem de aynı kişilere yönelik yaptığı müdahaleye bir cevabı var mıdır?

* Eğitimlere katılabilmek ya da eğitim listelerinden çıkarılmamak için aldığı eğitimin hakkını vermek, işini ve mesleğini doğru yapmak mı yoksa müdürleri ile iyi anlaşmak mı gerekir?

* UNICEF'in 2015 yılından bugüne kadar Bakanlıkla yaptığı eğitimlerin devamlılığı ve amacına hizmet edip etmediğine ilişkin duyarlılığı hangi düzeydedir?

* Kendisine yakın olan kurum çalışanlarının birinci ve ikinci derecede akrabalarından 5-6'sının usulsüz şekillerle işe alınmalarına ilişkin bakanlığın bir fikri var mıdır?

 * Diyarbakır ASP İl Müdürlüğü görevine geldiği 2 yılı aşan tarihten bugüne kadar birçok defa farklı görev, görüş ve sendika mensubu tarafından Bakanlığa iletilen, çalışanlara mobing konusundaki şikayetlere ilişkin Bakanlığın herhangi bir cevabı var mıdır?"

Güldiken, özellikle toplum açısından hassas kurumlarda çalışan emekçilerin ve bu kurumdan hizmet alanların hakkını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.