Turkuvaz Medya Grubu CEO'su Serhat Albayrak'ın, Etyen Mahçupyan ve TV5’te hakkında 'basın yoluyla kişilik haklarına saldırı' gerekçesiyle açtığı manevi tazminat davası reddedildi.

Etyen Mahçupyan, 6 Mayıs 2019 tarihinde TV5’te yayınlanan "Yüz Yüze" programında, 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin tekrarlanma kararını değerlendirmiş, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Aynı şekilde medya operasyonu yapıldı. Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak bütün medyayı kontrol eden kişi haline getirildi. Ve onların altında da mesela bu Pelikan hikayesini gördük değil mi? Zaten o Pelikan hikâyesi, şu andaki adı  AK Parti olan partinin fıtratını da söylüyor."

RTÜK yayındaki bu ifadeler nedeniyle TV5'e 21 bin TL para cezası verdi.

RTÜK, aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarı halinde yayının 5 günden 10 güne kadar yayın durdurulacağını, ihlalin ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verileceği uyarısında da bulunmuştu.

MİKTARI AZ BULDU

Serhat Albayrak ise Etyen Mahçupyan ve TV5’te hakkında 'basın yoluyla kişilik haklarına saldırı' iddiasıyla 100 bin TL'lik tazminat davası açtı.

İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, Mahçupyan ve TV5'in 8 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmedildi.

 Albayrak'ın avukatları miktarı 'aşırı düşük' bularak kararı istinafa taşıdı.

'BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA'

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kararlarına atıf yaparak davayı reddetti.

Mahkeme kararında "Dava konusu ifadelerin davalının kişisel değer yargıları olduğu, kamuya mal olmuş, toplumda tanınır kişilerin başkalarına göre daha fazla eleştirilere katlanma yükümlülüğün bulunduğu, bu kapsamda kullanılan ifadelerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı anlaşılmıştır" denildi.