Türkiye'nin askeri harekat düzenlediği ancak varılan anlaşma gereği ilan edilen ateşkese uyulmadığı yönünde bilgiler gelen Kuzey Suriye'deki Serêkaniyê'de, yaralıların tahliyesi için uluslararası yardım kuruluşlarının devreye girmesi ile sadece 35 yaralı Serêkaniyê'deki imkanları kısıtlı olan ve kapasitesinin üstünde çalışan hastaneden taşınabildı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre hayatını kaybeden 4 kişi de yaralılarla birlikte götürüldü.

Ancak 35 yaralının tahliyesi, insani koridorunun açıldığı anlamına gelmiyor. Yaralıların daha donanımlı hastanelere taşınması ve insani durumun iyileştirilmesi için kentte bir insani koridorun açılması talep ediliyor ancak bu talep ısrarla karşılanmıyor.

Heyva Sor a Kurd yöneticisi Cemîla Hemê, varılan ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin saldırıları sürdürmesi nedeniyle yaralılara müdahale edilemediğini belirterek, yaralılar ve siviller için koridor açılması gerektiğini kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye konusunda 17 Ekim’de ABD ile varılan ateşkes antlaşmasına rağmen özellikle Serêkaniyê kentine yönelik saldırılarını sürdüren Türkiye’nin yaralılara müdahale için kente gitmeye çalışan Heyva Sor a Kurd’a bağlı sağlık personellerini engelliği belirtildi.
 
Heyva Sor a Kurd yöneticisi Cemîla Hemê, “Ateşkesi ihlal eden Türk devleti yaralılara müdahale edilmesini engelliyor” dedi. 
 
Yapılan saldırılarda sivillerin de hedef alındığını söyleyen Cemîla Hemê, “İşgalci Türk ordusu sivilleri hedef alıyor. Yaralı sivillere ulaşmamız engelleniyor. Dün saldırılar sebebiyle bölgeye gidemedik ve Til Temir’e dönmek zorunda kaldık. Yaralılara ulaşmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
Bölgedeki yaralılar için bir koridor açılması çağrısında bulunan Hemê, “Yaralılara ulaşmamızın ve yaralılara müdahale edilmesinin engellenmesinden uluslararası güçler sorumludur. Çalışmamızın engellenmesi Türk devleti ve çetelerinin vahşi yüzünü ortaya koyuyor. Bu suçlar ceza verilmesi gerekiyor” dedi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı