Amerika ve Avrupa’da bazı organik olarak nitelendirilen ve serbest gezen tavuklar bir süredir karantina altında. Yumurta üreticileri ve endüstri temsilcilerine göre, normalde açık havaya erişimi olup yumurtlayan tavuklar, bazı ABD'li ve Avrupalı çiftçilerin yayılan kuş gribinden endişe duyması nedeniyle artık özgürce dolaşamıyorlar.
Reuters'in haberine göre, ABD'li yetkililer tavukları içeride tutmanın şimdilik en güvenli yol olduğunu savunuyor, buna da tek bir kuş gribi vakasının tüm sürünün öldürülmesine gerekçe olması gösteriliyor. Uzmanlar riskin düşük olduğunu söylese de virüs insanlara da bulaşabiliyor.
ABD Tarım Bakanlığı, çiftçilerin kümes hayvanlarını salgın devam ettiği sürece içeride tutmalarını tavsiye ediyor, ancak bunu zorunlu tutmuyor. Fransa’da hükümet kasım ayından beri çiftçilere tavukları kapalı mekanda tutmalarını geçici olarak zorunlu tutuyor.
'VİRÜS KOLAY YAYILABİLİR'
ABD’deki salgın ise bu yıl 35 milyondan fazla kuşun yok olmasına sebep olup ülkenin en kötü ikinci salgını olarak tarihe geçti. Fransa şimdiye kadar görülen en kötü salgında yaklaşık 16 milyon kuşu öldürürken enfeksiyonlar İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ülkeleri de vurdu.
Veterinerler, göçmen kuşların hastalığı yayabildiğini, açık hava erişimi olan kümes hayvanlarının kuş gribi ile enfekte olmaya karşı özellikle savunmasız olduğunu söylüyorlar. Kümes hayvanları, enfekte olmuş yabani kuşların tüyleri veya dışkıları ile temas halinde hastalanabiliyorlar.
İngiltere'nin ise çiftçilere geçici olarak içeride tutulan "serbest dolaşan tavuklar"ın tekrar dışarı çıkarmalarına izin verdiği kaydedildi.