Göreve geldiği günden buyana birçok tartışmalı karara imza atan ve aydınlanması beklenen konuların muhatabı Urfa Valisi Abdullah Erin merkeze alındı. Erin, gözleri önünde yaşanan Şenyaşar Katliamındaki sisi aralamadan kentten ayrılacak.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı valiler kararnamesinde 20 ilin valisi değişti. Değişen valilerden biri de 21 Haziran 2017 tarihinde bu yana Urfa’da görev yapan Abdullah Erin oldu.  Erin Mülkiye Başmüfettişi olarak atanırken, yerine Sivas Valisi Salih Ayhan atandı. Yaklaşık 5 yıldır Urfa’da vali olarak görev yapan Erin, AKP için yürüttüğü faaliyetler, Erdoğan'a olan bağlığının yanı sıra döneminde yaşanan Şenyaşar Katliamı ile Kuzey ve Doğu Suriye kentlerindeki faaliyetleri dikkati çekti. 

24 Haziran 2018 genel seçimlerinden 10 gün önce Urfa'nın Suruç ilçesinde esnaf ziyareti yapan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, Şenyaşarlara ait işyerinde karşılık bulamayınca koruma ve yakınlarıyla birlikte silahlı saldırıda bulundu. Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısında Celal, Ferit, Mehmet, Adil ve Fadıl Şenyaşar kardeşler iler AKP'li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız ve aileden 7 kişi yaralanmıştı.

Yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi'nde Yıldız’ın ağabeyi yaşamını yitirince, hastanede bulunan Yıldız’ın yakınları, başka hastaneye sevk edilmeleri gerekirken aynı hastaneye getirilen Şenyaşar kardeşlere sağlık personellerinin arasında saldırmıştı. Celal Şenyaşar, kırılan serum şişesiyle boğazı kesilerek öldürüldü. Diğer yaralı kardeşlerden Adil Şenyaşar, hastane içinde sağlık çalışanlarının gözü önünde tabancayla kafasına sıkılarak öldürüldü. Çocuklarının vurulduğunu duyan Hacı Esvet Şenyaşar ve anne Emine Şenyaşar ise hastaneye koştu. Hastanenin acil servis girişinde Yıldız’ın yakınlarıyla karşılaşan baba Şenyaşar, Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilip, oksijen tüpüyle kafasına vuruldu. Mehmet Şenyaşar ise hafif yaralı kaldırıldığı hastanede kurşunlandı, bıçaklandı. “Ölü taklidi” yaparak kendisi gibi saldırıya maruz kalan babası Hacı Esvet ve ağabeyi Ferit Şenyaşar ile birlikte Antep'e sevk edildi. Onları taşıyan ambulans daha hastane bahçesindeyken tekerleri patlatıldı, ön camları kırıldı. 

BAKAN, VALİ, KAYMAKAM HASTANEDEYDİ

Hastanede yaşanan linç ve ölümler esnasında Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ve dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba hastane bahçesinde bulunuyordu. Hastanedeki devlet erkanı ve üst düzey güvenlik durumuna rağmen, hastane kamera kayıtları bir saati aşan bir zaman diliminde sökülerek yok edildi, hastanede sarı alanda saldırılan Esvet Şenyaşar’ın etrafa saçılan kanı boyanarak deliller temizlendi. Erin, katliamın üzerinden yaklaşın 4 yıl geçmesine rağmen görev süresince kamuoyuna katliama dair bir açıklamada bulunmadı. Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar, adalet sağlanmadığı için Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinden bu yana başlattıkları Adalet Nöbeti’nde defalarca Vali Erin’e “bildiklerini anlatma” çağrısında bulunsa da bu çağrı yanıtsız kaldı.

VALİYİ TANIK GÖSTERDİ

Yaklaşık 4 yıldır yürütülen hastane soruşturmasında gizlilik kararı korunurken, 4 yıl sonra gözaltına alınan 10 kişiden 4’ü 22 Nisan'da tutuklandı. Dosya kapsamında “kasten öldürme” nedeniyle tutuklanan AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız, katliam esnasında Urfa Valisi Abdullah Erin ile birlikte kaldığını belirterek valiyi “suçsuz olduğuna” dair tanık olarak gösterdi. 

Urfa Valisi olduğu dönemde Erin’in adı sadece aydınlatılmayan katliam ile değil, zaman zaman AKP’li gibi hareket etmesi ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yaptığı ziyaretler ile de gündeme geldi. 

SARAY İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Urfa’da 25 Şubat 2018 tarihinde AKP’nin 6'ncı Olağan Kongresi'ne katılacak olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan için alarma geçildi. Urfa Valisi Abdullah Erin de siyasetçilerle bir araya gelerek “Biz hazırlıklarımızı bu mitinge yönelik yapıyoruz. Vatandaşlarımızı, Şanlıurfalı kardeşlerimizi gerçekleştirilecek mitinge ve Cumhurbaşkanımızın orada vereceği mesajlara davet ediyoruz. Tüm hazırlıklarımız o çerçevede” açıklaması yapmıştı. 

Urfa’da 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen seçimlerde birçok sandıkta blok oylar kullanıldığı yönünde videoların sanal medya hesaplarından paylaşılmasına rağmen Urfa Valisi Erin, konuya dair bir açıklamada bulunmadı. Bu tepkileri beraberinde getirdi. CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, “Abdullah Erin sen saray hukukuna mı bağlısın?” diye seslenmişti. 

İŞÇİLERİ POLİS TARADI

Urfa Valisi Abdullah Erin, 18 Mayıs 2018 tarihinde Suruç ilçesindeki polis kontrol noktasında durdurulan minibüse açılan ateşte yaralanan 6 işçiyi tedavilerinin sürdüğü Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etmiş, hakkında ihbar olduğunu söylediği araca “hayati tehlikeye neden olmayacak şekilde ateş açıldığını” ileri sürmüştü. 

SERÊKANİYÊ'DEN ARPA TAŞINDI

Urfa Valisi Abdullah Erin, 28 Ağustos 2020 tarihinde Ceylanpınar Gümrük Kapısı'nın faaliyete geçmesine ilişkin, “Burası, Ceylanpınar'ın nefes alması için çok büyük bir imkan. Kapının açılmasıyla iş imkanları artacak, ticaret gelişecek, ekonomi canlanacak. Bu yatırımla sınırın hem Türkiye tarafı hem de karşı taraf büyük kazanımlara sahip olacak” açıklaması yapmıştı. Daha önce Kuzey ve Doğur Suriye’nin Efrîn kentinden zeytin, Girê Spî'den buğday taşıyan Türkiye, Serêkaniyê'den 54 ton arpa taşımıştı. Kapalı kapılar ardından imzalanan protokolle taşınan arpanın kimlere pazarlandığı ile ilgili ise bir açıklama yapılmamıştı. 

HESEKÊ SALDIRISININ OLDUĞU BÖLGEYE SIK SIK ZİYARET

Türkiye 9 Ekim 2019 tarihinde “Barış Pınarı Harekâtı” adı altında SMO denilen paramiliter güçlerle birlikte Girê Spî ile Serêkaniyê'yi eş zamanlı saldırı başlattı ve günlerce süren çatışmaların ardından iki kentin denetimini ele geçirdi. Abdullah Erin, Urfa valisi olarak “Barış Pınarı Harekatı” bölgesinin de valisi gibi hareket etti. Erin, birçok kez söz konusu bölgeye ziyaretler gerçekleştirdi. En dikkati çeken ziyaretler ise DAİŞ’in 20 Ocak 2022’de Hesekê’deki Sinaa Cezaevi saldırısı döneminde gerçekleşen ziyaretler oldu. Saldırıların "Türkiye denetimindeki Serêkaniyê ve Girê Spî'de planlandığı" açıklamaları yapılırken, Urfa Valisi Abdullah Erin saldırının olduğu dönemin son 2 ayında 7 kez söz konusu bölgeye gitti. Erin’in sık sık yaptığı ziyaretler, bu planın bir parçası olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi.  Vali Erin’in temaslarına 7’nci Kolordu Komutanı ve kentin askeri erkânları da eşlik ediyordu. Vali Erin, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine sık sık ziyaretlerinin yanı sıra aynı tarihlere denk gelen 3 ayrı toplantı da yaptı. 

‘İNFAZ ETME TALİMATI’

Urfa'nın Haliliye ilçesi Mevlana Caddesi'nde 9 Mart 2022 tarihinde polisler tarafından aracı durdurulan Mehmet Aslan'ın (42) açtığı ateş sonucu 2 polis yaralanmış, hastaneye kaldırılan polisler Cemal Bozkurt (32) ve Abdullah Yasir Binici (30) yaşamını yitirmişti. Olay yerinden kaçan Mehmet Aslan’ın yakalanması için Urfa-Mardin karayolu üzerinde bulunan Kaynaklı Mahallesi’ne olaydan bir gün sonra özel hareket polisleri tarafından düzenlenen operasyonda Aslan yaşamını yitirdi. Öldürülen iki polis için 10 Mart tarihinde yapılan törende konuşan Urfa Valisi Abdullah Erin, “(…) güvenlik güçlerimize namlu doğrultan bu hain bu alçak er ya da geç etkisiz hale getirilecek ve hakkettiği cezayı alacaktır” açıklaması yapmıştı. Açıklama, öldürüldüğü belirtilen “Aslan’ın infaz edilme talimatı” olarak değerlendirilmişti. 

Kaynak: Emrullah Acar/MA