Bu sabah başlayan operasyonlarda Peşmerge güçleri, Halk Savunma Birlikleri (YPG), Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) Şengal’de kontrolü sağladığı öğrenildi.

Şengal’de başlayan operasyonlarda yaşanan çatışmalar ardından Şengal merkezini geri alındı.

Federal Kürdistan Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver yaptığı açıklamada, dört aydır IŞİD işgali altında olan Şengal'e girdiklerini ve kentin büyük bir bölümü aldıklarını söyledi.

Peşmerge güçlerinin Şengal'i IŞİD işgalinden kurtarmaya yönelik operasyonuyla ilgili BBC Türkçe'ye konuşan Yaver, "Şengal'i kurtarmak için uzun zamandır bir hazırlık yapıyorduk. Çok ağır silahlarla 17 Aralık'ta Şengal'i kurtarma operasyonu başlattık" dedi.

ABD önderliğindeki koalisyon uçaklarının hava saldırılarına devam ettiğini belirten Yaver şöyle devam etti:

"Peşmerge güçleri de karadan saldırıyor. YPG (Halk Savunma Birlikleri) ve HPG de  (PKK'nin askeri kanadı)  operasyona destek veriyorlar. Peşmerge güçleri Şengal'e girdi. Şimdi sokak çatışmaları yaşanıyor. Kentin büyük bir kısmı IŞİD'in elinden alındı. Kenti IŞİD'in elinden kurtaracağız."

Yaver, çatışmalarda 'IŞİD'in çok kayıp verdiğini' belirtti ve çok sayıda IŞİD militanının da Musul'a kaçtığını söyledi.

AFP haber ajansının aktardığına göre, Federal Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı ve Bölgesel Yönetimin lideri Mesud Barzani'nin oğlu Masrur Barzani, Perşmerge güçlerinin kuzeyde çok sayıda köyün kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

KOBANİ’DE ÇATIŞMALAR

Rudaw haber ajansı da Şengal Dağı'nda Ezidi Kürtler'e ait toplu mezarlar bulunduğunu bildirdi.

Rudaw'a konuşan Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Şengal sorumlusu Said Şingali, toplu mezarda 50'ye yakın ceset bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

IŞİD, Musul'a bağlı Şengal'i 3 Ağustos'ta işgal etmiş, binlerce Ezidi bölgede mahsur kalmıştı.

Diğer yandan, Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre bugün Kobani'de de IŞİD ve YPG arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

PYD sözcüsü Navaf Halil, YPG güçlerinin Kobani'nin altı mahallesine doğru ilerlediklerini ve kentin doğusundaki IŞİD kuşatmasını deldiklerini söyledi.

Halil, Kobani'nin güney doğusunda sekiz IŞİD'linin cesedinin bulunduğu Yarmuk okulunun da YPG tarafından ele geçirildiğini belirtti.