Suriye’nin kuzeydoğusunda Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki kamplarda tutulan binlerce IŞİD’li yakınının akıbeti belirsizliğini korurken, Irak hükümetinin 31 bin kişiyi Şengal’e yerleştirmeyi planladığı belirtildi. Bağdat’ın bu kararı, 2014 yılında IŞİD’in Ezidilere soykırım yaptığı Şengal’de tepkiyle karşılandı.

Irak hükümetinin, 31 bin IŞİD yakınını Şengal’e yerleştirmek için Sinune’de bir kamp kuracağı belirtiliyor. Sinune Nahiyesi Müdürü Hudeda Çoki, “Şengal’e bağlı Sinune nahiyesinde kampın yapımına başlandı. IŞİD yakını yaklaşık 31 bin 400 kişinin Hol Kapından alınarak o bölgeye yerleştirilmesine karar verildi” dedi.

Çoki, kamp projesinin yüzde 50’sinin tamamlandığını belirterek “Kampa yerleştirilen kişiler aslen Musul, Anbar, Diyala ve Selahattin yurttaşları. Onları yurtlarına gönderdik ancak kabul etmediler, bu nedenle de Irak hükümeti Sinune yakınlarında bir kamp yapmaya karar verdi” ifadelerini kullandı. Çoki, Şengal bölgesine yerleştirilmesi beklenen kişilerin hâlâ IŞİD sempatizanlığı yaptıklarını belirterek, “Kuşkusuz ileride Ezidilere karşı bir tehdit unsuru olacaklardır” dedi.

Şengal Kaymakamı Mahma Halil de Bağdat’a benzer bir uyarıda bulundu. Halil, “Kampın iptal edilmesi için geçtiğimiz süreçte Irak hükümeti ile Irak parlamentosuna başvuruda bulunduk ancak fayda etmedi. Irak hükümeti IŞİD yakınlarını geri getirmek yerine göçmenlerin geri dönmesi için çalışması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Rudaw