Şengal’de IŞİD’in sivillere yönelik katliamında 3 bin Ezidi’nin yaşamını yitirdiği öne sürüldü. Bölgedeki YPG, HPG ve Peşmerge’nin sivilleri korumaya yönelik çabaları ve IŞİD’e karşı operasyonları da sürüyor.

Türkiye ve uluslararası toplumun bir hafta boyunca sessiz kaldığı Şengal’deki katliama dair yeni iddialar ortaya atılıyor.

Bağımsız gözlemciler ve gazetecilerin ulaşamadığı bölgede Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) gerçekleştirdiği katliamın boyutları tam olarak bilinmiyor.

Hawar Haber Ajansı, IŞİD’in katlettiği Ezidi sayısının 3 bini geçtiğini yazdı. Ajans, binlerce kadının kaçırıldığını, ev ve köylerin talan edildiğini aktardı.

Bölgeden gelen bir başka iddia da açlık ve susuzluktan ölen çocuklar ve yaşlılara dair.

Bir haftadır başta Türkiye olmak üzere, bölge ülkeleri ve Birleşmiş Milletler’in (BM) yardım ulaştırmadığı bölgede açlık ve susuzluktan ölen çocuk ve yaşlı sayısının 300′e vardığı iddia ediliyor.

Hawar Haber Ajansı muhabiri, insanların çocuklarına buğday yedirmek zorunda kaldığını, ancak çocuklar zarar görmesin diye azar azar yedirdiklerini aktardı.

IŞİD KAÇIRDIKLARINI MUSUL'DA TUTUYOR

IŞİD’in kaçırdığı binlerce kişiyi de Musul’da Badoş ilçesinde tuttuğu belirtiliyor.

Bölgedeki YPG, HPG ve Peşmerge’nin sivilleri korumaya yönelik çabaları ve IŞİD’e karşı operasyonları da sürüyor.

Gazeteci Hayri Kızıler İMC TV’ye yaptığı açıklamada, Şengal’in kuzeyinin YPG denetimine geçtiğini belirtti.

Ayrıca Sukağa köyünde, Şengal Savunma Birlikleri ve IŞİD arasında yoğun çatışma yaşanıyor. Köyde önceki akşam siviller alandan tahliye edilirken, dün sabah saatlerinde çatışmalar yeniden başladı.

Çatışmaların yaşandığı bir başka bölge de Rabia.

Rabia merkezde Kürt Savunma Birlikleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar sürüyor. IŞİD’in ağır silahlar kullandığı çatışmalarda, kayıplar konusunda detaylı bilgi edinilemedi. IŞİD’in Rabia’da özellikle YPG’lilerin Şengal Dağı’na sığınan Ezidileri tahliye etmek için oluşturduğu koridoru kırmaya çalıştığı bildirildi. IŞİD’in Şengal Dağı ile iletişimi kesmeye çalıştığı ve YPG’nin direnişi nedeniyle bunu gerçekleştiremediği öğrenildi. (İMC)