Kürt güçleri (YBŞ-YPJ Şengal Güçleri, HPG-YJA Star ve Peşmerge), tarafından Kasım 2015'te IŞİD'in elinden alınan, Ezidilerin yoğun yaşadığı Şengal (Sincar) kentinin müzeye dönüştürüleceği, yakınlarında ise yeni bir Şengal kenti kurulacağı belirtiliyor.

Hikmet Durgun’un Sputnik’te yer alan haberine göre, Şengal Kaymakamı Muhammed Xelil, mevcut Şengal'in açık müze olacağını belirterek, yakınlarında ise yeni bir Şengal'in kurulacağını söyledi.

IŞİD, ŞEHİR MERKEZİNE BÜYÜK ZARAR VERMİŞTİ

Şengal kent merkezini yaklaşık bir yıl işgali altında tutan IŞİD, şehir merkezine büyük zarar vermişti. Kurtarma operasyonu sırasındaki hava ve kara bombardımanı ve çatışmalar esnasında da, Şengal merkezi büyük oranda tahrip olmuştu. İdari olarak Musul vilayetine bağlı olan Şengal, Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre statüsü tartışmalı olan ve hakkındaki kararın referandumla verileceği ilçeler arasında yer alıyor. Kürt yetkililer, Musul'un alınmasından sonra Şengal'in il olacağı ve Kürt yönetimine bağlı kalacağını belirtiyorlar.

'MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ'

IŞİD saldırısı ve işgali nedeniyle mevcut Şengal'in kullanılamaz hale geldiğini ve yeni modern bir Şengal'in kurulacağını belirten Kaymakam Xelil, şöyle konuştu:

"Şengal IŞİD işgalinde çok kaldığı için ve Şengal kurtarılırken çok tahrip edildi. Yaşanılmaz hale geldi. IŞİD kentin birçok yerini mayınlarla bombalı tuzaklarla kurdu. Kenti bombalarla patlattı. Şengal halkı yeni bir kent kurulmasını istedi. Mesud Barzani de bunu uygun gördü ve destekledi. Bizde bu doğrultuda çalışmalar yaptık. Mevcut Şengal müze olacak, yakınında ise büyük ve modern bir Şengal kurulacak. İnsanların, IŞİD'in kenti ne hale getirdiğini görmesi için müze yapılmasına karar verildi. Avrupa'da da yakılıp yıkılan kentler müze oldu ve yerine yeni kentler kuruldu."

Yeni Şengal'ın kurulmasıyla kente dönüşlerin artacağına işaret eden Xelil, Şengal'e bağlı bazı köylerin halen IŞİD'in elinde olduğunu ve onların da yakın bir zamanda kurtulacağını söyledi.