Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17 Eylül'den itibaren 2 ay daha uzatıldığı duyurulmuştu.

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet özleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.

Söz konusu düzenlemeye rağmen İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Oral Ambalaj Fabrikası'nda çalışan 5 işçi sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, işçiler söz konusu düzenlemeye de aykırı olmasına rağmen "gerekçeli" olarak işten çıkarılırken, işçilerin mesaiye kalmadıkları öne sürüldü.

'HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

İşten çıkarılan işçilerden Müslüm Karademir, sendikalı olmak istedikleri için haksız bir gerekçeyle işten çıkarıldıklarını ifade ederek, yaşanan durum karşısında şaşkın olduğunu söyledi.

Karademir, "Şu anda kaldığımız yerden devam etmeye çalışıyoruz. Sendika hakkımız. İşe iade edilme talebimiz var. Böyle birşey olduğu için üzgünüm. Beklemiyorduk açıkçası. Bu noktada haklarımız için mücadele edeceğiz" dedi.

PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN İŞÇİLER DİRENİŞTE

Türkiye Selüloz, Kağıt, Ağaç ve Mamülleri İşçileri Sendikası (Selüloz İş) Örgütlenme Uzmanı Aykut Günel, işçilerin tamamen yasadışı bir biçimde işten çıkarıldığını ifade ederek, pazartesi gününden itibaren işyeri önünde direniş başlatacaklarını söyledi. Kamuoyuna da emekçinin yanında olma çağrısında bulunan Günel, şunları söyledi;

"Bizim örgütlenme çalışmamız orada devam ediyordu. İyi de bir noktaya gelmiştik sendika anlamında. İşveren haber aldıktan sonra 5 tane arkadaşı işten çıkardı. İşten çıkarma yasağı olmasına rağmen bu arkadaşları 'geçerli' neden göstererek işten çıkardı. Yasaya aykırı zaten. Fazla mesaiye kalmadıkları gerekçesiyle işten çıkarıldılar. Yasada fazla mesai de çalışanın onayına tabi. İşçi istemezse fazla çalışmaya kalmayabilir. Biz de pazartesi günü işyeri önünde direnişimizi başlatacağız. Basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Sabahtan itibaren oradayız. Kamuoyuna çağrımız tüm yurttaşları emekçilere destek olmaya çağırıyoruz. Atılan arkadaşların işe iadesi ve sendikal hakları için mücadeleye devam edeceğiz"