DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 1 Mayıs Bileşenleri, Taksim Anıtı önünde yaptıkları açıklama ile 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayıp, 77 yılı 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenleri andı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, alanın girişlere kapatılmasına karşı "Yılın bir gününü işçi ve emekçilerin buluşmasına tahammül edemeyenler Taksim'i barikatlarla çevirdiler" dedi.

Binlerce işçi ve emekçinin katılımına sahne olan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları pandemi dolayısıyla alınan tam kapanma kararı nedeniyle önceki yıl gibi bu yıl da kitlesel şekilde kutlanamadı. 1 Mayıs’ı İstanbul’da Taksim Anıtı önünde kutlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve 1 Mayıs Bileşenleri, tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 19977 yılı 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri andı. 
 
Taksim Anıtı önündeki etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Barış Atay ve Ahmet Şık ve sendika temsilcileri katıldı. 

Gümüşsuyu’nda bulunan Alman Konsolosluğu önünde bir araya gelen sendika temsilcileri ve milletvekilleri, hazırlana 1 Mayıs çelengi arkasında ellerinde kırmızı karanfillerle Taksim Anıtı’na "Her yer Taksim her yer 1 Mayıs", “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Jin Jiyan Azadî" ve "Bijî Yek Gûlan" sloganları atarak yürüdü. Anıt önüne ulaşan grup, hep bir ağızdan "1 Mayıs Marşı" okuyup, yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Sonrasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu: 

‘UMUDUN YÜKSELDİĞİ GÜN'

1 Mayıs’ın mücadele coşkusunun meydana taştığı gün olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, iş yerlerinde ise umudun yükseldiği gün olduğunu söyledi. 365 gün çalışan işçi sınıfının ve emekçilerinin taleplerini yılın bu günü haykırdığını ifade eden Çerkezoğlu, “Bugün dünyanın dört bir yanında yüzünü hiç görmediğimiz sınıf kardeşimizle umudumuzu bütünleştirdiğimiz gün. Bu yıl 1 Mayıs’ı bir kez daha yasakların gölgesinde kutluyoruz. Yılın bir gününü işçi ve emekçilerin buluşmasına tahammül edemeyenler Taksim'i barikatlarla çevirdiler. Bu barikatlar çok şey anlatıyor ülkemizi yöneten siyasi iktidarın tercihlerinin simgesidir” dedi. 

'1 MAYIS DİRENİŞTİR'

Çerkezoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu barikatlar binlerce işçinin Kod 29 ile işten çıkarılmasını anlatıyor. Bu barikatlar 3 milyona yakın işçinin ve ailesinin günde 50 liraya yaşamasını anlatıyor. Bu barikatlar yüzde 50’lere varan kadın işsizliğin yüzde 40’ları aşan genç işsizliğini anlatıyor. Bu barikatlar bu pandemi de bir yandan ev içinde iş yükü artarken evde kapatılmak zorunda kalan kadınları anlatıyor. Bu barikatlar eşitlik özgürlük mücadelesi veren herkese karşı bu yasaklarla sürdürebileceğini anlatıyor. Bu barikatlar 16 milyon işçinin virüsle buluşmasını anlatıyor. Bu ülkenin tüm değerlerini üretenlerin başta Taksim olmak üzere her yerde kutlaması gerekir. Bütün gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu 1 Mayıs’ta ‘umut yan yana’ dedik. 1 Mayıs direniştir, bu ülkenin çocuklarımızın daha doğmamış torunlarımızın geleceğidir. Bu kapanma sürecinde çalışmak zorunda kalan işçilerin, işsizlerin, gençlerin, kadınların, eşitlik ve özgürlük işin direnenlerin, bu toprakların aydınlık geleceği için mücadele eden bütün sınıf kardeşlerimizin 1 Mayıs’ı kutlu olsun.”

GEZEN: MÜCADELEMİZDE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise konuşmasında alana gelmek isteyenlerin polis şiddetine maruz kalmasına tepki gösterdi. Gezen, “Sadece ellerinde pankartlarla bu alana gelmek isteyen dostlarımıza çok sert polis saldırıları gerçekleşti. Bu saldırıları kınıyoruz gözaltılar serbest bırakılsın” dedi. 

İktidarın yasakladığı “128 milyar nerede?” ve “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” pankartları üzerinde duran Gezen, “İşçilerin emekçilerin seslerini duyurmasının iş, özgürlük mücadelesi vermesinin kolluk şiddeti ile, gerektiğinde yasa yaparak ve yasa çiğnenerek bastırılmasını pandemi ile ilgisi yok. Mücadelemize  geri adım atmadan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

ASLAN: EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

TTB Merkez Konsey Üyesi Çiğdem Aslan ise, her gün birçok sağlık çalışanının pandemi nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerinde durdu. Pandeminin sadece sınıfsal eşitsizlikleri değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğin de derinleştirdiğini söyleyen Aslan, “Sağlıklı güvenceli yaşam hakkı için yan yanayız. Herkese aşı, gelir desteği sağlansın. Emekçilerin iş aş mücadelesi ne yazık ki aşı iş aş olarak değişmiştir. Lebaleb solo kongreler yapılırken işçilerin zulme yenik düşmesi kabul edilemez. Tüm emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlu olsun” şeklinde konuştu. 

Kaynak: MA