Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve kurulun üç üyesi, semahı ‘folklorik figür’ olarak değerlendirdi. 

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, AKP’nin semah yapılan görüntülerin yer aldığı “Canım Türkiyem” reklam filminin kanuna aykırı olduğunu belirtip YSK’ye başvuran Aygün dini ibarelerin propaganda için kullanılamayacağını vurgulayan 298 sayılı kanunun 58. maddesinin çiğnendiğine işaret etmişti.

BAŞKAN'DAN İTİRAZ

BirGün’de yer alan habere göre YSK’nin, dörde karşı yedi oyla Aygün’ün başvurusunu kabul etmesinin ardından semah görüntüsü reklamdan çıkarıldı. YSK Başkanı Sadi Güven başta olmak üzere diğer üyeler İlhan Hanağası, Zeki Yiğit ve Haluk Kırca reklam filminde 6 saniye olan ancak ‘karşı oy’ bildirgesinde 2 saniye olarak belirtilen ilgili görüntülerdeki semahı inanç değil ‘folklorik figür’ olarak niteleyerek ‘karşı oy’ kullandı.

Başkan Güven’in de aralarında bulunduğu dört üyenin yazdığı muhalefet şerhinde semah için tuhaf ifadeler yer aldı.

‘ÇEŞİTLİ FOLKLORİK FİGÜRLER’

Söz konusu yazıda, reklamdaki görüntülere ‘açık alandaki çeşitli folklorik figürlerin arasında yer verildiği’, bu nedenle filmin bir bütün halinde değerlendirildiğinde söz konusu kanuna karşı hiçbir unsurun bulunmadığı savunuldu. Böylece dört YSK üyesi, Alevilerin ibadet ritüeli semahı dini ibare olarak değerlendirmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da her fırsatta en büyük Alevinin kendisi olduğunu iddia ediyor.

‘SEMAH BİR İBADETTİR’

Muhalefet şerhine tepki gösteren CHP milletvekili Hüseyin Aygün semahın Alevilik inancında bir ibadet olduğunu vurgulayarak, “Semah Cem ibadetinin bir parçasıdır. Hem Türkiye’de hem dünyada bu inanca bağlı birçok insan ibadetini gerçekleştirir” dedi. AKP’nin iktidar olduğu süre boyunca Alevileri dışlamaya görmezlikten gelmeye devam ettiğini söyleyen Aygün şöyle konuştu:

“2009 yılında Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah dosyası değerlendirilmek üzere UNESCO’ya gönderildi. UNESCO semahı kültürel miras olarak da kabul etti. YSK, Türkiye’de önemli bir kurumdur, aldığı kararların politik sonuçları olan bir kurumdur. Semahı folklor figürü olarak nitelendirmesi Aleviliği tanımadığını ortaya koymaktadır. Tıpkı AKP hükümetinin Aleviliği iktidar olduğu süre boyunca tanıyamaması gibi. Ama yapmış olduğumuz çalışmalar sonrasında görüntünün reklamlardan kaldırılması da bize mücadele edildiğinde kazanıldığını da göstermiştir.” (BirGün)