Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Meclis’in tatile girmesinin ardından grup toplantılarını farklı kentlere taşıdı. Erzurum’da başlayan, esnaf buluşmalarını da kapsayan toplantılar Edirne, Yalova, Niğde, Samsun, Giresun ve Sakarya ile devam etti. CHP lideri ve kurmaylarının bu haftaki adresi Elazığ oldu.

SON SEÇİMLERDE ELAZIĞ’DA TABLO NEYDİ?

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Elazığ, Cumhur İttifakı’nın açık ara önde olduğu illerden biri. 24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 54.6, MHP’nin yüzde 13.5 oy aldığı kentte Millet İttifakı partilerinden CHP 10.7, İYİ Parti ise 7.7 oy aldı. HDP’nin oyu ise yüzde 10.1 oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 70 oranında destekle yarışı açık ara önde bitirdi.

‘TEKSTİL OLMASA BURASI DA BİTTİ’

Herhangi bir kente varır varmaz taksicilerle, şoförlerle yapılan ilk sohbetler sayesinde şehrin dokusuna ve fikir yapısına dair ilk düşünceler belirir. Bizi havalimanından merkeze götüren Elazığlı şoförün ilk cümleleri hayat pahalılığı, geçim zorluğu oldu. Aslında belediyede çalışan, akşamları ek iş olarak şoförlük yaptığını anlatan 47 yaşındaki vatandaş 2000’lerdeki krizde dükkan açmışken bugün iki işle ancak yaşamını idame ettirebildiğini söyledi, “Tekstil olmasa burası da bitti. Gübrenin çuvalı olmuş beş yüz lira, nasıl eksin millet” dedi.

‘DERSİNE İYİ ÇALIŞMIŞ GİBİ KONUŞUYOR’

CHP’nin gün boyu süren etkinlikleri başlamadan önce Elazığ’ın nabzını tuttuk. Elazığlılarla yaptığımız sohbetlerde ekonomik tablonun kötüleşmesine neden olarak 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem gösterildi. Depremden sonra hayatın ekonomik olarak normale dönmediğini söyleyenler, işsizliğin özellikle gençler arasında çok yaygın olduğunu belirtti.

El işleri satıcılığı yapan Fatih Bey sözlerine siftahsız geçen günler, hayat pahalılığıyla başladı. Siyasi tercihlere konu geldiğinde, “Bu televizyonda ‘kararsız’ diyorlar ya, işte ben oyum” yanıtını verdi. Hafta içinde Elazığ’a gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın etkinliklerine katıldığını söyleyen Fatih Bey, “Bizden olduğu için kalbim ona yakın attı” dedi. Bu “bizden”i açmasını istediğimizde ise, yıllardır AK Parti seçmeni olduğunu, bir şeylerin değiştiğini, eski heyecanın parti içinde kalmadığını anlattı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması durumunda nasıl bir tutum alacağını sorduğumuzda ise “Ben başta ‘yapmasın etmesin’ diyordum ama dersine iyi çalışmış gibi konuşuyor. Aday olursa seçim günü elim varır mı bilmiyorum. Bugün olsa vermem ama ‘yarın ikna olmam’ da demiyorum. Dürüst adam ama yeter mi emin değilim” yanıtını verdi.

'13’ÜNCÜ CUMHURBAŞKANINI ÇEKİYORSUN, İYİ ÇEK’

Elazığ’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını üstlendiği okulun temel atma töreninin ardından CHP yaklaşık beş yüz kişilik bir salonda grup toplantısını yaptı. Salonun dışında özellikle Kılıçdaroğlu’nun fotoğraflarının sayısının çokluğu, “Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu” ilanı gibi hissediliyordu. Kılıçdaroğlu’nun afişlerini fotoğrafladığımız sırada bir partili, “13’üncü cumhurbaşkanını çekiyorsun, iyi çek” dedi. 

KILIÇDAROĞLU’NUN EN ÇOK ALKIŞ ALAN SÖZLERİ

Güçlükle girilen ve onlarca kişinin ayakta olduğu salonda CHP liderinin gelişiyle coşku arttı. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında katılımcılar, “Bittik bittik”, “Açız aç”, “Adalet istiyoruz” diye seslendi. Kılıçdaroğlu’nun salondan en çok alkış aldığı sözleri, “Altılı masada kavga mavga fasa fiso. Atıyorlar bunları. Başaracağız”, “Kimlik siyaseti öteden beri yapmadım. Kimsenin inancı sorgulanamaz”, “Birileri kendilerini Elazığlıların yerine koyup kışkırtmaya çalışıyor. Bu ülkeyi bu hale getirmekten bıkmadınız mı?” ve Dersim-Elazığ arası Pertek köprüsü vaadi oldu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davadaki hakim değişikliğine yönelik tepkisi de büyük alkış aldı. Salondakilerin İmamoğlu’na ilgisi, sabah saatlerindeki temel atma törenindekini aratmadı. CHP’li belediye başkanlarının geçtiğimiz aylarda Van’da yaptığı çalıştayda sokağa çıkan Ekrem İmamoğlu, Elazığ’da CHP liderine sokakta eşlik etmedi. Salondaki ilginin sokaktaki yansımasının nasıl olduğunu da bu nedenle tespit edemedik.

‘AK PARTİ ZAMANLA ÇÖZÜLDÜ, ERDOĞAN DİMDİK DURUYOR’

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının Elazığ’da planladığı esnaf ziyareti ise küçük çaplı bir mitinge dönüştü. Harput Caddesi’nde Kemal Kılıçdaroğlu’nun beklendiği dakikalarda kalabalık her geçen dakika arttı. 

Kılıçdaroğlu’nun gelişi öncesi toplananlara bir partili, “13’üncü Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu geliyor” sözleriyle seslendi. Bunun üzerine yaşlı bir vatandaş, “Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı mı olmuş” diye sordu. “Adaylığı kastediyorlar siz ne düşünüyorsunuz” yanıtı alan vatandaş bunun üzerine AK Parti seçmeni olduğunu söyledi, “Erdoğan seçmeniyim. İkisi farklı şeyler olmaya başladı” dedi. Aynı vatandaş neden böyle bir düzeltme yapma ihtiyacı duyduğu sorusuna, “Parti zamanla çözüldü, Erdoğan dimdik duruyor. Bunların da bu kadar toplandığına bakma. Birçoğu dışarıdan gelmiş. Elazığlılar bu kadar kalabalık oluşturmaz. Aramızda kalsın reis bu seçimi de alacak. Hizmet edeni bu millet bırakmaz” diye konuştu.

‘ALTILI MASA DAĞILACAKMIŞ, MASANIN BACAKLARI MİLLETİN ELİNDE’

Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini bekleyen bir kadın “Aslında İYİ Parti’yi destekliyordum. Allah var önceden Kılıçdaroğlu’nu sevmezdim. Ama son dönemde açıklamalarını beğeniyorum. Aday olursa, eskiden önyargım vardı da şimdi kırıldı” görüşünü paylaştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş aday olursa daha mutlu olacağını anlatan kadın sözlerine, “Altılı masa dağılacakmış, masanın bacakları milletin elinde. Bunlar gitsin de daha sağlam masalar kurulur” şeklinde devam etti.

‘ÇEKMEDİĞİMİZ ZULÜM KALDI MI?’

CHP lideri Kılıçdaroğlu esnaf gezisi yapacağı caddeye seçim otobüsü ile geldi. Bu sırada köşede bekleyen orta yaşlı bir adam “Seçim nasıl olur, kim aday olmalı” sorularına “Hayırlısı”, “İnşallah güzel olur” yanıtları verirken, daha sonra, “Selo Başkan Kılıçdaroğlu’nu seviyor, biz de severiz. Bizim çekmediğimiz zulüm kaldı mı? Bunların karşısında adayı bekliyoruz” dedi, sonra kalabalığa karıştı. 

‘DÜRÜST ADAM, DOĞRUYU SÖYLÜYOR ASLINDA’

CHP lideri Kılıçdaroğlu sokakta da büyük bir ilgiyle karşılandı. Balkonlarından, camlardan çiçeklerle destek olanların yanı sıra bozkurt işareti yapanlar da vardı. Gün içindeki konuşmalarında sık sık gençliğinin Elazığ’da geçtiğini anlatan Kılıçdaroğlu’nun buradaki en dikkat çeken cümleleri, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyu burada düşük. Kabahat sizde değil, bizde. Çayınızı içmedik, yemeğinizi yemedik. Ankara’da oturduk ‘oyunuzu verin’ dedik. Vermediniz. Ama artık geliyoruz, çayınızı içiyor, yemeğinizi yiyoruz” oldu.

Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık on beş dakika süren konuşmasının ardından kulağımıza katılımcıların, “İyi konuştu değil mi”, “Bir daha da yakında göremeyiz”, “Reise çok laf söyledi”, “Dürüst adam, doğruyu söylüyor aslında” sözleri yansıdı.