Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Selçik Köyü'nde, Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek olan "14. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali" 23 Temmuz 2022 Cumartesi günü, saat 19:00'da başlayacak.

Hacı Bektaş Veli'nin "İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" sözünü rehber edinerek Selçik Köyü'nde düzenlenecek olan etkinlikte; Anadolu erenlerinden, köyde türbesi bulunan Sarı Dede Sultan (Sarı Selçuk Dede) anılıyor. Yöredeki Alevi-Bektaşi inancından izlerin tanıtıldığı anma töreninde sanatçılara, ozanlara ve semah topluluklarına yer verilerek bir kültür festivali olarak gerçekleştirilmekte.

Birlik, beraberlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali'nde bu yıl, Mercan Erzincan, Caner Gülsüm, Naciye & Cevahir Çokbilir, Üryan Eroğlu, yöreden yetişen genç sesler ve diğer konuk sanatçılar yer alacak. Selçik Köyü Semah Ekibi'nin yöredeki semah ritüellerini yansıtacağı etkinlikte, Turnalar Sanat Kulübü Semah Topluluğu da yer alacak. Halk Müziği alanında önde gelen sanatçıların yanı sıra yöreden yetişen genç seslere de festivalde yer veriliyor. Etkinliğe katılacak olan misafirler bu yıl yine deyiş, semah ve türkü dolu bir gece yaşayacaklar. Festivale gelen konuklara geleneksel pilav ikramı yapılacak.

Festival kapsamında köy gençlerinin aralarındaki bağın kuvvetlenmesi, köy ile bağlarının daha güçlü hale gelmesi için bir hafta boyunca köyde; panel, gençlik toplantıları, voleybol turnuvası, sportif faaliyetler, sinema günleri, müzik dinletileri gibi etkinlikler aralıksız olarak devam edecek.

Anadolu'nun ortasında küçük bir yerleşim yerinde düzenlenen bir köy etkinliğinin geleneksel hale getirilerek yıllardır yapılıyor olması ve yurt içinden, farklı bölgelerden katılımın yüksek olması, etkinliği ulusal bir boyuta taşımakta. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen festivalin en büyük destekçisi yöre halkı. Yöre halkının maddi ve manevi destekleriyle bugünlere gelen etkinliğe tüm canların maddi ve manevi katkı sunmaları ve festivale katılımları bu etkinliğin geleceğe taşınmasında önemli rol oynamakta. Festivale bir çok siyasi parti, vakıf, dernek ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katılım sağlamakta.

Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Süleyman ÖZDEMİR; "23 Temmuz'da tüm canları, tüm gönül dostlarımızı, Anadolu Erenleri'nden Sarı Dede Sultan etrafında toplanmaya ve dostluk kazanında pişen lokmaları birlik içinde paylaşmaya, köyümüze davet ediyoruz. Bizler Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin, Yunus Emre'nin, Pir Sultan Abdal'ın kültürüyle bezenmiş Anadolu coğrafyasında bu tür kültürel etkinliklerin geleceğe taşınmasını ve gençliğin yozlaşmadan, bu kültürün içerisinde yetişmesini istiyoruz. Festivalimizde dili, dini, ırkı, rengi, inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm insanların birbirlerine karşı saygı duymaları gerektiğini anlatmaya çalışarak, sevgi ve saygıda birleşmeye davet ediyoruz. Ozanların dilinden, telinden dökülmüş olan özlü sözleri konuklarımızla buluşturmaya çalışıyoruz. 14. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali'mizin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde geçmesi için tüm canları 23 Temmuz Cumartesi günü köyümüze davet ediyoruz" diye konuştu.