Tutuklu Karadoğan, Kayseri 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezavi İdare ve Gözlem Kurulu’na ayıracın verilmemesi üzerine 2 Mart 2022 tarihinde başvurdu.

İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından 16 Mart 2022 tarihinde verilen kararda talep edilen eşya hakkında Ceza İnfaz Kurumları’nda bulundurulabilecek eşya ve maddeler hakkında yönetmeliğinde herhangi bir değerlendirme yapılmadığı belirtilse de ayracın verilmemesine karar verdi.

KANUNDA YERİ YOK

Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Berivan Altan'ın haberine göre, İdare ve Gözlem Kurulu ayracın kullanımının yasa ve kanun aykırılığının bulunmadığını belirterek, şu tespitte bulundu:

“Fakat kullanım amacı ile terör örgütünün bilinç altına işlemek ve örgütün simgesel olarak ideolojik propagandasının yapılmak istenmesi, dışa yansıtma ve dolaylı olarak örgüt propagandası yürütme amacının olduğu görülmektedir. Kitap ayracının verilmesi uygun görülmemiştir.”

İNFAZ HAKİMLİĞİ’NE İTİRAZ

İdare ve Gözlem Kurulu kararını Kayseri İnfaz Hakimliği’ne taşıyan Karadoğan, Demirtaş’ın 4 kitabı olduğunu, AİHM kararıyla Türkiye’nin tazminata mahkum edildiğini ve cezaevinden Cumhurbaşkanı adayı olan bir siyasetçi olduğunu dile getirerek, ifadelerin dayanaksız ve somut olduğunu belirtti. Karadoğan, ayracının kendine verilmesini talep etti.

CEZAEVİ GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT

Kayseri 2. İnfaz Hakimliği de kararında, Kayseri İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı’nın ifadelerine yer vererek, itirazı reddetti.

İnfaz Hakimliği gerekçesinde ise, ayraç üzerinde “Selahattin Demirtaş” yazıldığını ve Demirtaş’ın geçmiş dönemde siyasi parti genel başkanlığı yaptığını belirterek, “Selahattin Demirtaş’ın siyasi bir kişi olduğu tartışmasızdır. Koğuş içerisinde ya da değiştirdiğinde taraftarı olabileceği gibi karşı karşıtı kimseler de bulunabileceğinden, olumsuz hadiselerin yaşanacağı göz önüne alınmalıdır. Yaşanabilecek olumsuz hadiseler infaz kurumunun güvenliğini tehlikeye sokabilecek olduğunun talebinin reddine…” ifadeleri yer aldı.

Karadoğan, hukuki yollara başvurmaktan vazgeçmeyerek, konuyu Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi de, 31 Mart’ta Kayseri 2. İnfaz Hakimliği’nin kararının yasaya uygun olduğuna hükmederek, itirazları reddetti.

Tutuklu Karadoğan ise bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.