Seçim sonuçlarını değerlendiren Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 11-11,5 civarında oy beklediklerini belirterek, mevsimlik işçilerin seçim bölgelerine dönememelerinin bu oranın altında kalmalarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde katılımın çok düşük olduğuna” dikkati çeken Demirtaş, gelemeyenlerin büyük çoğunluğunun kendi seçmenleri olduğunu ifade etti.

Kemal Göktaş'ın haberine göre seçim sonuçlarının çevresindeki herkesi çok mutlu ettiğini anlatan Demirtaş, “Herkes artık umutlu bakıyor geleceğe. Tabii ben de öyle” dedi.

Alevilerin önemli ölçüde oyunu aldıklarını söyleyen Demirtaş, şunları söyledi: “Alevilerin oyunu almamızın yanı sıra Alevi toplumu ile HDP’yi buluşturma açısından da önemli bir başarı katettik. Bundan sonra Alevilerin sorunlarına sonra daha çok eğileceğiz. Hassasiyetlerini daha çok gözeten bir politika izlemeye devam edeceğiz. Oy desteği aldık, bunun kıymetini bileceğiz.
Sadece Alevi çevreleri değil, Türk, Gürcü, Ermeni, Boşnak, Roman gibi bir çok çevreden insan mesaj atıyor, ‘size oy verdik’ diye. Bunlar arasında daha önce AKP’ye oy vermiş muhafazakâr çevreler de var, onlar da bize oy verdi. Ayrıca sol, sosyalist çevreler de bize oy verdi. Hepsinin ortak paydası sistemin ezileni ötekisi olmasıdır.”

Gelecek yıl yapılacak olan milletvekili genel seçimine parti olarak girme eğiliminde olduklarını söyleyen Demirtaş, “Seçim yaklaştığında yeniden karar vereceğiz. Tabii öncelikli olarak şu anda barajın düşmesi için de uğraşacağız” dedi.

Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlıksız girdik. HDP kongresini daha yeni yaptı ve kitle partisi olma kararı aldı ama hiçbir yerde teşkilatı yok. Birçoğu seçime girme yeterliliğini kazanmak için kağıt üzerinde kurulmuş örgütlerdi. BDP de bölge partisine dönüştü ve dolayısıyla çok güçlü bir örgüte sahip olmadan bu seçime girdik. Birkaç ay içinde kongreleri yenileyeceğiz ve genel seçime daha güçle bir örgütle hazırlanacağız” diye konuştu.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile diğer aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nu telefonla aradığını belirten Demirtaş, “İki adayı da aradım. Sonuçta seçim bitti ve ben de ikisini de tebrik ettim, hayırlı olmasını diledim. Ayrıca tabii Sayın Erdoğan’ı da yeni görevinden dolayı kutladım. Kendisi de aynı şekilde tebrik etti” dedi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşacak yeni siyaset manzarası ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“İktidarın çizgisi aşağı yukarı belli. Erdoğan’ın siyaset tarzı, çizgisi ve yöntemi de belli. Bu yüzden iktidarın ne yapacağını tartışmak gereksiz. Önemli olan muhalefetin ne yapacağıdır. CHP’nin ve Meclis dışı sol muhalefetin kendisini çok ciddi sorgulamaya tabi tutması lazım. Meclis’te şu anda demokratik muhalefeti ve ana muhalefeti aslında biz temsil ediyoruz. AKP’yi frenleyecek, denetleyecek güç demokratik muhalefetin bağrında duruyor. Bizim onu bu seçimde ortaya çıkardığımız kanatindeyim. Şu seçime biz girmemiş olsaydık Tayyip Erdoğan çok daha yüksek bir oyla seçilecekti, çok daha karamsar bir hava, umutsuz hava oluşacaktı. Bizim seçime girmemiz umudu, alternatifi ortaya çıkardı. AKP’ye yönelik korkular ve kaygılar bize duyulan güvenden dolayı azaldı.”

Açılan sandık oranının yüzde 98’e ulaşmasından sonra, son 2 puan kala sayımın durduğunu ve sonra çok geç açıldığını anlatan Demirtaş “Ben arkadaşlarımdan araştırmalarını rica ettim. Bizim hesaplarımıza göre yüzde 11 ciarında oyumuzun olması gerekiyordu. Ama 2-3 saat oylar sayılmadı, onları araştırıyoruz. Beni bu seçimde üzen kısım budur. Bu konuda ciddi kuşkumuz var” dedi.