Evrensel Gazetesi Karikatüristi Sefer Selvi, karikatür ve politika ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.

 “Karikatür muhalefet partisi gibidir” ifadelerini kullanan Sefer Selvi, Muhalefet partisinden farkının ise, “Karikatürü muhalefet partisinden ayıran şey ise hep muhalefette kalmaktır” dedi.

Son dönemde politik mizah yapmanın zorluğunu anımsatan Selvi, “Ben AKP’den önce de yıllarca siyasi karikatür çizdim. Polisle, adliye koridorlarıyla, hakimle, savcıyla AKP iktidarında tanıştım.”

Karikatürist Sefer Selvi, Evrensel’den Ege Karcan’ın sorularını yanıtladı.

Politika ve karikatür ilişkisini nasıl açıklarsınız?

Karikatür muhalefet partisi gibidir. Muhalefet partisinin amacı bir gün iktidar olmaktır. Karikatürü muhalefet partisinden ayıran şey ise hep muhalefette kalmaktır.

Çizimleriniz 18 yıllık AKP iktidarının politik eleştirisinin özeti gibi… Bugün ne çizsem dediğiniz oluyor mu?  Aynı politik figürleri çizmek sıkıcı olmuyor mu?

Bugün “Ne çizsem”den ziyade “Bugün hangisini çizsem” dediğim çok oluyor. Diğer sorunuza gelince… 18 yıldır değişmeyen bir figürü çizmek zaman zaman sıkıcı olabiliyor.

Politik mizahın ve karikatürün en zor yanı nelerdir? Sizi en çok zorlayan şeyler mesela?

Siyasi mizahın en zor yanı iktidar baskısıdır. Ben AKP’den önce de yıllarca siyasi karikatür çizdim. Polisle, adliye koridorlarıyla, hakimle, savcıyla AKP iktidarında tanıştım.

Karikatüristler sürekli hedef gösteriliyor. Bunun sonucu hakaret ve tazminat davası olarak geri dönüyor. Kendinize otosansür uyguluyor musunuz?

Yazıp çizdiğim yayın organları kendine ne kadar otosansür uyguluyorsa bende kendime o kadar otosansür uyguluyorum.

Ülkede politik mizaha yönelik büyük bir tahammülsüzlük var. Karikatüristlerin AKP iktidarının sürekli gadrine uğramasının temelinde ne yatıyor?

AKP iktidarı toplumun tüm kesimlerinin kayıtsız, şartsız kendine biat etmesini bekliyor. Bu durum karikatürün doğasına aykırı. Dolayısıyla siyasi iktidarın gazabına uğraması da kaçınılmaz oluyor.

Onca baskıya rağmen Türkiyeli karikatüristlerin sözünü sakınmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Varlık nedeni baskı ve zulme karşı olmak olan mizah kendisi de baskı altında kaldığında sözünü sürdürmeye devam eder.

Son olarak çizmekten keyif aldığınız konu ya da isimler var mı?

Çizmekten keyif alıyorum, herhangi bir ismi çizmekten değil. Çizdiğim konularsa (haksızlık, hukuksuzluk, kadın cinayetleri, iş cinayetleri vs…) hiç keyifli konular değil. Ben, çizdiğim konular işlevini yerine getirmiş, hedefine ulaşmışsa bundan keyif alırım.