MİLLİ Eğitim Bakanlığı, okulların tatil olmasıyla birlikte 12 yıllık zorunlu eğitim üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

 

MEB Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Emin Karip, “Şu an bizim için mesai yok. Gerekiyorsa hafta sonu da çalışıyoruz. Çünkü bizim önceliğimiz, okulların açıldığı gün hem 1. ve hem 5. sınıflarda ilkokul ve ortaokullar için yenilenen haftalık ders çizelgesinin gerektirdiği öğretim materyallerinin kullanıma hazır olmasıdır” dedi.

 

ADİGECE VE ABHAZCA OLABİLİR

Seçmeli dersler konusunda Yaşayan Diller ve Lehçeler programıyla ilgili şu ana kadar değerlendirmeye alınan iki talep olduğunu belirten Karip, “Bu taleplerden birincisi Kürtçe diğeri Çerkezce’nin seçmeli ders olarak okutulması ile ilgili” dedi. Çerkezce için Adigece ve Abhazca lehçeleriyle ilgili taleplerin geldiğini belirten Karip, bu konuda taleplerin değerlendirildiğini, ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak bir öğretim programı hazırlanabileceğini söyledi. Kürtçe dersi için ise öğretim programı ve öğretim materyalleri çalışmalarının Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Yaşayan Diller Enstitüsü’nden görevlendirilen öğretim elemanlarının da katılımı ile yürütüldüğünü aktaran Karip, “Öğretim elemanları ve TTK uzmanları çalışmaları birlikte yürütüyor” diye konuştu. Ayrıca, Yaşayan Diller ve Lehçeler konusunda henüz değerlendirme aşamasında olan ve Bakanlığa yakın zamanda intikal eden başka taleplerin de olduğunu ifade eden Karip, bu taleplerin Yaşayan Diller ve Lehçeler dersinin öğretim programının hazırlanmasına yönelik çalışmalarda değerlendirileceğini kaydetti.

 

10 ÖĞRENCİ TALEP ETSE DE

Karip, okullarda seçmeli derslerin öğretiminin ve okutulmasının, 12 yıllık zorunlu eğitime geçiş ile ilgili kanunun hükümleri gereği, bireysel olarak öğrencilerin istek ve tercihlerine bağlı olduğunu ifade etti. Karip, “Bu dersi 10 öğrenci talep ederse, biz bu talebin karşılanması için o anda elimizde hazır materyal yoksa bile, bunun hazırlıklarına başlayıp o talebi karşılamak için gerekli çalışmaları yapabiliriz” diye konuştu.