24 Haziran milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kilit partisi HDP’de oy verme günü ve sonrasındaki çalışmalardaki hazırlıklar da sona gelindi.

Erken seçim kararının alındığı andan itibaren sahada seçmenlerle bir araya gelmeye başlayan HDP, bu kampanya sürecinde 76 ayrı merkezde miting, halk buluşması, toplantı ve anma gibi etkinliklerle Türkiye’nin dört bir yanında seçim kampanyası yürüttü.

Ramazan bayramı sonrasında, 24 ayrı kentte büyük miting gerçekleştirildi.

İstanbul ve Cizre’de startı verilen mitinglerin finali ise bugün İzmir ve Van’da yapılıyor.

“Sen’le Değişir” sloganıyla 68 gündür sahada kampanyasını yürüten HDP’nin en önemli çalışması seçim güvenliği konusuydu.

Adil Seçim Platformu’yla birlikte ortak çalışan HDP, kendi örgütlü olduğu alanlarda da seçim güvenliğine dair gerekli çalışmalarını tamamladı.

SANDIKLARDA 200 BİN GÖREVLİ

Yarın oy verme işleminin başlayıp sona ereceği ana kadar 200 bin HDP’li sandık güvenliğinden sorumlu olarak görevlendirildi.

59 milyon seçmenin oy kullanacağı 181 bini aşkın sandık için 80 bin sandık kurulu üyesi, 100 bin müşahit ve 20 bin de okul sorumlusu görevlendirildi.

Oy verme işlemi ve sonrasında yaşanabilecek hukuki gelişmelere dair de Türkiye genelinde 2 bin avukat belirlendi. Hareketli bir ağla çalışacak olan avukatlar olası bir hukuki gelişmeye ve itirazlara da yetkili kılınarak, vekalet verildi.

HER İL VE İLÇEDE ONLARCA EKİPLİ KRİZ MASASI

Seçim süreci boyunca yaşanabilecek olan gelişmelere anında müdahale edilmesi için 50 il ve 510 ilçede kriz merkezi kuran HDP, 3 bin kişiyle anlık olarak yaşanan gelişmeleri takip etmesi için görevlendirildi.

100 BİN HAREKETLİ SEÇMEN

Her seçimde olduğu bu seçimlerde de hareketli seçmenler için özel bir komisyon kurarak, çalışma yürüten HDP’de özellikle mevsimlik işçiler ve öğrencilerin seçim bölgelerine ulaştırılması için de çalışmalar bugün itibariyle sona erdi. Özellikle batı kentlerinden bölgeye dönük yürütülen bu çalışmalarda da 100 bine yakın seçmenin oy verme günü sandık bölgesinde hazır olması sağlandı.

SONUÇLAR ANLIK OLARAK TAKİP EDİLECEK

Oy verme işleminin tamamlanıp, oy sayım işlemine geçilmesiyle birlikte sonuçların anlık olarak bir merkezde toplanması için gerekli yazılımsal çalışmalar yürütüldü. Oluşturulan özel sistemle sandık görevlilerinin ıslak imzalı tutanakları, özel geliştirilen uygulamayla bir sisteme yüklenecek. Burada toplanan sonuçlar anlık olarak YSK sonuçlarıyla karşılaştırılacak. YSK verileriyle bir uyuşmazlık olduğu anda sistem otomatik olarak uyarı vermesiyle ilgili görevliler aracılığıyla anında gerekli itirazlar da yapılacak.  

B PLANI HAZIR

Seçim akşamı olası bir internet ya da elektrik kesintisi karşısında gerekli önlemleri alan HDP, olağanüstü gelişmeler için de seçim güvenliğine dair B planını hazırda tutuyor. Bu kapsamda olası olumsuzlukların önüne geçmeyi hedefleyen HDP, gerekli önlemlerini de almış durumda.

EŞ BAŞKANLAR ANKARA’DA OLACAK

Bu arada HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli seçim bölgesi olan Van’da, Pervin Buldan ise İstanbul’da oylarını kullanacak. Ardından Ankara’ya geçecek olan HDP Eş Genel Başkanları, gün boyunca gelişmeleri genel merkez binasında takip edecek.