Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Şirketi’nin 2-3 Haziran tarihleri arasında Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa ve Van illerinde, bin 537 kişi ile yüz yüze bir araştırma gerçekleştirdi.

Yapılan kamuoyu yoklamasının sonucu Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.  

Remzi Budancir'in Artı Gerçek'te yer alan haberine göre saha çalışmasında elde edilen verileri açıklayan Rawest Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Seher Akçınar, özellikle AKP seçmeninin eğilimleri ile ilgili ilginç tespitlerde bulundu. AKP seçmeninde devam eden huzursuzluğun net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Akçınar, “Erdoğan’a oy verecek bir seçmen grubunun bu parti ve liderin seçmeni olmaktan yorulduğunu ifade ettiğini görüyoruz. İktidara oy verecek olmasına rağmen Meclis çoğunluğunun muhalefete geçmesinin, hatta hem başkanlık hem Meclis çoğunluğunun Erdoğan ve AK Parti’nin elinden çıkmasının sonuçlarını merak ediyorlar. Bu seçmen grubu hem Meclis seçimleri hem de ikinci tur için kırılgan bir durumda” diye konuştu. 

Rawest Araştırma Şirketi’ni yaptığı araştırmanın sonuçları şöyle: 5-6 Mayıs araştırmamızda oy vermeyi etkileyen faktörlerden ekonomi birinci iken, bugün itibariyle bir sorun olarak ekonomi hala birinci sırada olmasına rağmen oy verme önceliklerinde kimlik/ideoloji ekonominin önüne geçmiş durumdadır. Bu da bize seçime yaklaşırken seçmenin kimlik etrafında toplanma motivasyonunun arttığını göstermektedir.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNE 'EVET' DİYENLERDEN 10 PUANLIK DÜŞÜŞ VAR"

Aynı bölgede 'Başkanlık Sistemi' için yapılan referandumda yüzde 52 oranında HAYIR çıkmasına rağmen, o dönem olumsuz bulanların oranının yüzde 60 olmasını oy kullanmaya gitmeyen ama sitemi olumsuz bulan seçmen ile açıklamak mümkün. Bugün, bu seçmen kitlesinin oy vereceği bir başkanlık referandumu yapılsa HAYIR oylarının bölge bazında en az 10 puan daha yükseleceğini söylemek mümkündür.

Seçimde oy kullanacağını söyleyen katılımcıların oranı yüzde 93 civarındadır. İlk kez oy kullanacağını söyleyen genç seçmen arasında yaklaşık yüzde 15 kararsız ve yüzde 4 civarında da oy kullanmayacak kişi bulunuyor. İlk kez oy kullanacak genç seçmen içinde ibre baskın biçimde HDP lehinedir. Genç seçmen ortalaması ile genel ortalama arasında HDP açısından bölge bazında yüzde 15 gibi bir avantaj görünüyor. İlk kez oy kullanacak seçmenin yüzde 72,4 HDP, yüzde 16.1 AKP, yüzde 3,8 CHP, yüzde 2.4 Saadet Partisi'ne oy vereceğini söylüyor.

"HDP 1 KASIM OY ORANINI AŞTI"

Rawest Araştırma’nın 13 Mayıs’ta açıkladığı sonuçlar ile bugün ulaştığı sonuçları karşılaştırdığımızda; HDP’nin bölge bazında 10 puan yükselerek 1 Kasım 2015 oylarına ulaştığı, çok az da olsa geçtiği görülüyor. HDP’nin yükseliş trendi devam ediyor. Millet İttifakı içinde CHP’den HDP’ye oy geçişleri görülüyor. Saadet’in oylarında da artış var.

CHP seçmeni 'stratejik oy' kullanma motivasyonuyla CHP-İnce yerine HDP-İnce seçeneğine evirilmektedir. Cumhur İttifakı, AK Parti’nin 1 Kasım 2015 oylarının altına düşmüş durumdadır. Erdoğan ve AK Parti’ye dargın muhafazakar seçmenin HÜDA PAR’a olan ilgisi, partinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a desteğini açıklamasının ardından azalmış görünmektedir.

"SİYASETİN KUTUPLAŞMASI TABANI ETKİLİYOR"

Rawest Araştırma’nın 13 Mayıs tarihli bulgularına göre aynı soru için kararsız oranı yüzde 13 civarında iken HDP’nin barajı aşmasını istemeyenlerin oranı yüzde 17 bandında idi. Geçen 1 aylık sürede kararsızların büyük kısmının bugün daha kolay karar verdiğini görüyoruz. Kararsızların kendi iradeleri ile seçenekler arasında dağıldığı bu soruda dikkat çeken bir nokta da HDP’nin barajı geçmesini istemeyenlerin oranında 3 puanlık bir artış olduğudur. Bu durum bölgede AK Parti ile HDP arasındaki gerilimin son dönemde daha da artmış olmasından kaynaklanmakta, siyasetlerin kutuplaşması tabanı da etkilemektedir.

“Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır mı?” sorusuna Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 21,3 “evet kalır” cevabını veriyor. Muhalefet adaylarına oy vereceğini söyleyen seçmenin yüzde 80 ve 70 oran gibi ezici bir çoğunlukla seçimlerin ikinci tura kalacağı görüşünde.

"DEMİRTAŞ ÖNDE"

'Cumhurbaşkanlığı ilk turunda kime oy vereceksiniz?' sorusuna, ezici bir oranla Selahattin Demirtaş cevabı verildi. Rawest’in 13 Mayıs bulgularına göre Demirtaş bölgedeki oyunu yüzde 49,5 noktasından 4,5 puan yukarı çıkarmıştır. Erdoğan ise 40,5 olan oyundan 4 puan kaybetmiş görünmektedir. Oyunu az da olsa arttıran bir diğer aday Muharrem İnce’dir. Saadet’in yükselmesine karşın Karamollaoğlu’nun oyu stabil görünürken, başkanlık için Meral Akşener’e olan destek bölgede azalmış, muhtemelen İnce’ye yönelmiş görünmektedir. Selahattin Demirtaş yüzde 54, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36,4, Muharrem İnce  yüzde 6.1, Temel Karamollaoğlu yüzde 1.7 ve Meral Akşener yüzde 1,5.

"İKİNCİ TUR’DA AVANTAJ MUHARREM İNCE’DE"

“Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa Erdoğan karşısında kazanma şansı en yüksek aday” sorusuna verilen cevapta Muharrem İnce önde görünüyor. İnce yüzde 59, Meral Akşener yüzde 10, Temel Karamollaoğlu yüzde 6, kararsızım diyenlerin oranı ise yüzde 25. Bir önceki araştırmamıza göre seçimin ikinci tura kalması durumunda İnce, en güçlü rakip olma iddiasını güçlendiriyor. Seçenekler arasında Demirtaş’ın olmayışı kararsızların oranını 10 puan arttırmış olsa da İnce, hem Demirtaş diyen seçmenin geri kalanı için hem de daha önceki araştırmada Akşener ve Karamollaoğlu demiş bir kesimin üçte biri için en güçlü aday imajını güçlendirmiş görünmektedir.

- "İkinci turda Erdoğan, İnce veya Akşener yarışırsa Demirtaş/HDP seçmeni nasıl davranır?

İkinci tura Erdoğan-İnce kalırsa HDP seçmeninin yüzde 66,9 Muharrem İnce’ye destek vereceğini söylüyor. Erdoğan-Akşener kalması durumunda Akşener diyen HDP seçmenin oranı yüzde 24,6.

- HDP/Demirtaş, ikinci turda Erdoğan’ın karşısındaki rakibe destek vermezse ne olur?

HDP seçmeninin yüzde 58,2’si yine İnce’ye oy veririm derken, yüzde 17,5 sandık başına gitmeyeceğini söylüyor. İkinci tura Akşener kalırsa oy vereceğini söyleyen seçmen oranı yüzde 19,7. HDP seçmeninin yüzde 53 oranı sandık başına gitmeyeceğini söylüyor.

- HDP/Demirtaş, ikinci turda Erdoğan’ın karşısındaki rakibe destek verirse ne olur?

HDP seçmenin yüzde 80,3 İnce’ye oy veririm derken, yüzde 7,0 oy kullanmayacağını söylüyor. Akşener’e oy vereceğini söyleyen oran yüzde 39,7, oy kullanmam diyenlerin oranı ise yüzde 40,4.