Erken seçim çağrısını yaparak 24 Haziran'da sandıkların kurulmasıyla başlayan sürecin fişeğini atan Devlet Bahçeli'nin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 11,2 oy aldı. MHP böylece bir önceki seçimdeki yüzde 11,9'a yakın bir sonuç elde etti.

Devlet Bahçeli 24 Haziran akşamı yaptığı konuşmada "MHP bugün tarihi bir başarıya imza atmıştır" dedi.

Bahçeli, MHP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bugün itibarıyla resmen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yürekten tebrik ettiğini söyledi ve ekledi:

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. MHP, sayın cumhurbaşkanımızın arkasında tavizsiz durmuştur.

"Bizi yıkmak istediler, barışamadılar. Felaket tellallığı yapanlar Türklüğün vicdanına çarpmış ve dağılmışlardır.

"Türk milleti, milliyetçi hareketi TBMM'nin hem kilit partisi yapmış hem de denge görevi vererek önemli bir sorumluluk yüklemiştir."

MİLLETVEKİLİ SAYISINI ARTIRDI

1 Kasım 2015'teki genel seçimde 40 milletvekili çıkaran MHP bu kez kesin olmayan sonuçlara göre 50 milletvekili çıkardı.

Partinin 3 yıl önce en çok milletvekili çıkardığı iller İstanbul ve Ankara'ydı. MHP, İstanbul'da 10 olan vekil sayısının 7'ye gerilemesini engelleyemese de Ankara'da 5 olan vekil sayısını korumayı başardı.

Partinin vekil sayısındaki artış ise Anadolu'dan aldığı oylarla ve Meclis'in sandalye sayısındaki artış sonucunda gerçekleşti.

KİLİT PARTİ

MHP bu seçim sonucuyla Meclis'te de kilit bir role sahip oldu.

24 Haziran'da Meclis'teki sandalye sayısının 550'den 600'e yükselmesine rağmen sandalye kaybeden tek parti olan AKP, kesin olmayan sonuçlara göre 293 milletvekilinde kaldı ve Meclis'teki çoğunluğunu yitirdi.

Böylece AKP tek başına herhangi bir yasa çıkaramayacak, bütçenin onaylanmasını sağlayamayacak.

AKP'nin tüm bu yasama faaliyetleri için Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP'ye ihtiyacı olacak.