Domates miktar endeksi yıllık yüzde 9.33 artarken, fiyat endeksi yüzde 77.85 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 2.54 azalırken, fiyat endeksi yüzde 119.91 arttı. Meyve miktar endeksi yıllık yüzde 2.51 artarken, fiyat endeksi yüzde 69.39 arttı. Eylül ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son 7 yılın ortalamalarında gerçekleşirken, fiyatta sebze ve meyve için 7 yılın rekoru, domates için ise ortalama üzerinde yansıdı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Eylül ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerinin değişimleri, 2022 Eylül ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi.

SEBZE MEYVE FİYATINDA 7 YILIN REKORU

Eylül ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 15.48, sebzede yüzde 16.16 artarken, meyvede yüzde 26.54 azaldı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 9.33 ve meyvede yüzde 2.51 arttı, sebzede ise yüzde 2.54 azaldı. Eylül ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son 7 yılın ortalamalarında gerçekleşirken, fiyatta sebze ve meyve için 7 yılın rekoru, domates için ise ortalama üzerinde yansıdı.

Eylül ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 77.85 olarak gerçekleşti. Miktardaki yüzde 9.33’lük artışa rağmen fiyat artışı ortalamanın üzerinde yansıdı. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim rekor düzeyle yüzde 119.91 olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde -2.54 azalması bu rekor fiyat artışında önemli rol oynadı.

Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 69.39 oldu. Meyvedeki yıllık işlem miktar artışı yüzde 2.51 olurken, fiyat artışı ortalama üzeri yaşandı. Eylül ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domateste son dört yılın miktarda rekor kırarken, fiyatta ortalama üzeri gerçekleşti.

Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 15.48 ile rekor artış gösterirken işlem fiyatı aylık yüzde 36.11 ile ortalama üzeri artış gösterdi. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 16.16 artarken, fiyat endeksi aylık yüzde 27.06 arttı. Son dört yılın Eylül ayları dikkate alındığında sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, rekor seviyede gerçekleşti.

Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde -26.54 azalırken, işlem fiyat endeksi ise yüzde 14.18 artış gösterdi. Son dört yılın Eylül ayları dikkate alındığında aylık değişimler meyve miktar endeksinde rekor düşüş ve fiyat endeksinde ise ortalama üstü artış gerçekleşti.