İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

İzmir Barosu önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

"Bilim insanı, iyi hekim ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı’ya özgürlük, aynı umutlu ve eylemci iyimserlikle mücadeleye devam edeceğiz" yazılı pankart taşınan açıklamada, "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı. Grup adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yöneticisi Ceylan Özkan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odalarının geçmişinden bugüne hekimlik değerlerinin ve toplumun sağlık hakkının savunucusu olduğunu söyledi.

'MESLEK ÖRGÜTÜMÜZE YÖNELİK BASKILARIN BİR AN ÖNCE SONLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ'

TTB’yi denetim altına alma isteği doğrultusunda TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın, demokratik hukuk devleti ilkeleri hiçe sayılarak hukuksuz bir şekilde tutuklandığını söyleyen Özkan, "İktidarın söylem ve eylemlerinden anlaşıldığı kadarıyla bu uygulama üzerinden meslek örgütümüze yönelik antidemokratik müdahaleler gerekçelendirilmeye çalışılmaktadır. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak, bu uygulamaları kabul etmediğimizi, hekimlik değerleri ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. TTB Merkez Konseyi Başkanı’nın hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmasının ve meslek örgütümüze yönelik baskıların bir an önce sonlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘CMK HÜKÜMLERİNE VE HUKUKA AYKIRI'

Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, tutuklamanın hukuksuz olduğunu bir kez daha yineledi. Yılmaz, "Bu yakalama, gözaltı ve tutukluluk hallerinin tamamen CMK hükümlerine aykırı ve hukuka aykırı olduğunu görüyoruz. Tamamen CMK hükümlerine ve hukuka aykırı bir tutukluluktan bahsediyoruz. Bugün itibariyle tutukluluğunun yedinci günü. Bu süre itiraz süresiydi. Umarız ilgili makamlar yapılan hukuksuzluğu bir nebze giderirler ve Şebnem Korur Fincancı'yı serbest bırakırlar" ifadelerini kullandı. Açıklamada TMMOB adına söz alan Uğur Toprak, "Biz TMMOB olarak her zaman olduğu gibi tabip odamızla, baromuzla omuz omuza faşizme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

'ORTADA BİR SARAY YARGISI VAR'

KESK adına konuşan Mustafa Güven ise ortada bir saray yargısı olduğunu vurgulayarak, “Emek örgütleri olarak yine emeğe demokrasiye özgürlüklere saldırının arttığı bir süreci yaşıyoruz. Şebnem Korur Fincancı özelinde Türk Tabipleri Birliği'ne yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Şebnem Korur Fincancı, düşünce ifade özgürlüğünün temsili olarak ona yapılan saldırının aynı zamanda özgürlüklerden yana olan bizlere olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle ona sahip çıkmanın özgürlüklerimize sahip çıkmak olduğunu düşünüyoruz. Ortada bir saray yargısı var. Bu saray yargısını tanımıyoruz. Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılmasını istiyoruz. Demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.

KADINLAR: KADIN MÜCADELEMİZİ DURDURAMAYACAKLAR

Öte yandan İzmir Kadın Platformu da TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve dokuz gazetecinin tutuklanmasını, İzmir Barosu seçimlerinde "Jin jiyan azadi" sloganının saldırı gerekçesi olmasını ve kadın katliamlarını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada kadınlar, “Ne sansür ne gözaltı ne tutuklama, kadınlar susmadı, susmayacak” yazılı pankart taşındı. Kadınlar adına açıklama yapan Deniz Uslu, iktidarın, destek kaybettikçe, otoriterliğini artırdığını ve özgür basının gözaltı ve tutuklamalarla susturulmaya çalışıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bizler biliyoruz ki; Mahsa Jina Amini'nin katledilmesiyle tüm dünya kadınları tarafından haykırılan 'Jin jiyan azadi' sloganına tahammül edemeyenlerin molla rejiminden hiçbir farkı yoktur. Bizler bu ataerkil ve faşist politikalarla mücadele etmekten geri durmayacağız. Bilinsin ki hakikati her zaman arayan Nagehan'ın kalemi de, mesleğinin sorumluluklarını yerine getiren TTB Başkanı Şebnem Hoca'nın sesini de asla susturamayacaklar. Gazeteci kadın arkadaşlarımızın gerçeği yazmasını asla durduramayacaklar. Kadın mücadelemizi asla durduramayacaklar.”