Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

NE OLMUŞTU? 

PKK'ye yakın olduğu öne sürülen bir YouTube kanalında adli tıp uzmanı olan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya kimyasal silah iddiası sorulmuştu.

Fincancı, burada yaptığı açıklamaların bir bölümünde "Daha önce de incelemiştim. Sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bağımsız heyetleri bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğunu savunan Fincancı, "Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü'nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Fincancı söz konusu açıklamalarının ardından başlatılan soruşturma sonrasında 27 Ekim'de tutuklanmıştı.