Milletvekilleri bayramda Suruç'a giderek Kobani sırında olacak.

Kobani'ye IŞİD saldırısının 19. gününde çok ciddi çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna, bugün Suruç'a doğru yola çıktı.

bianet'e konuşan milletvekili Sebahat Tuncel, "Bayramı bir direnişe çevirerek Kobani halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek istiyoruz" dedi.

Tezkere ile ilgili de konuşan Tuncel, "Çözümden barıştan yanaysa öncelikle IŞİD'e desteği kesmeli. Bunu yapması bile direnişe katkı sunacaktır. Türk ordusunun Kobani'ye girmesinin bir faydası yok. Bu başka bir çatışma zeminin ortaya çıkarır" dedi.

Tuncel, "Çatışmanın çok yoğunlaştığı, IŞİD'in şehre çok yaklaştığını biliyoruz. Top atışları da merkezin yakınında devam ediyor. Ancak henüz şehre girmediler. YPG ve YPJ birlikleri direnmeye devam ediyor."

Tuncel, "hayır" dedikleri hükümetin Irak ve Suriye'ye Türkiye ordusunun geçsine izin veren tezkereyle ilgili şunları söyledi:

"Biz bu tezkereyi bir barış tezkeresi değil, savaş tezkeresi olarak görüyoruz. İçeriği çok muğlak. Terör örgütleri tanımı muğlak, süresi muğlak. Her an herkes bu tezkerenin kapsamına girebilir. Bu tezkere IŞİD'e karşı olmaktan ziyade AKP'nin bölgesel emellerinin hayata geçirilmesine yönelik bir tezkere.

AKP hükümetinin Irak, Suriye ya da başka bir ülke, kendisine zara verecek her ülkeye savaş açma ve müdahale yetkisi veriyor. Zaten Suriye rejimine yönelik konuşmaları da bu bağamda Suriye'de kendi çıkarlarını tehlikeye sokacak durumda müdahale edeceği sonucunu çıkarıyor.

Çözüm süreci ayrı, Kobane ayrıdır deniyor. Türkiye'nin IŞID'e silah yardımı yaptığı, sınırlarını açtığına dair çok ciddi iddialar, görüntüler ve tanık anlatımları var.

Salih Müslüm'in açıklaması vardı; "IŞİD ve Türkiye'ye karşı savaşıyoruz" diye. Tezkere için mücadele ettiğini söyleyen hükümet IŞİD'e alan açmaz. Bu hiç gerçekçi değil. İlk yapması gereken ülke sınırlarını IŞİD'e kapatmak ve ona desteği kesmek. Rojava ile kardeşlik kuracaksa onun statüsünü tanımalı.

Çözümden barıştan yanaysa öncelikle IŞİD'e desteği kesmeli. Bunu yapması bile direnişe katkı sunacaktır. Türk ordusunun Kobani'ye girmesinin bir faydası yok. Bu başka bir çatışma zeminin ortaya çıkarır."