DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Türkiye'de ciddi anlamda kriz derinleşmiştir. Yaşanan son süreç bunu çok daha net gösteriyor. Sonuçlarını çok net bilemiyoruz ancak gerçek olan bir şey var ki bu darbe dinamiği halen devrededir" dedi.

Tuncel, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı darbe girişimini değerlendirdi.

Askeri darbe girişiminin, AKP'nin siyasi darbesini güçlendiren bir noktaya taşıdığın kaydeden Tuncel, yaşananların AKP hükümeti ve Erdoğan'ın yürüttüğü siyasetin sonucu olduğunu söyleyerek, "Biz tabi ki bugüne kadar geldiğimiz siyasi gelenek olarak darbelere karşı olduk, bu konuda tutumumuz her zaman net oldu. Yaşananlardan AKP hükümetinin birebir sorumlu olduğunu, Tayip Erdoğan'ın yürüttüğü siyasetin birebir neden olduğunun altını çizmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'DARBE MEKANİĞİ HALA DEVREDE'

Abdullah Öcalan'ın "Çözüm süreci biterse darbe mekaniği devreye girer" uyarısını hatırlatan Tuncel, "Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan ilk diyalog sürecinde bütün bu yaşananlara çok net dikkat çekmişti. Türkiye'de köklü bir demokratikleşmeye gidilmezse, demokratik özgürlükçü bir anayasa, Türkiye'deki kimlik, inanç ve demokrasi sorunlarını çözecek noktaya evirilmezse darbe mekaniğinin hayata geçeceğini ifade etmişti. Bu darbe mekaniği devrededir, geçmiş değildir. Hala aslında bu mekanik devrededir" diye konuştu.

'ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI DÜŞÜNDÜRÜCÜ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimine yönelik açıklamalarına işaret eden Tuncel, "Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama bizleri düşündürmektedir. Bu neredeyse 'aslında iyi oldu asker içindeki bize karşı olanları temizleyeceğiz' gibi bir yaklaşımı aslında ortaya çıkan.
Bu durumdan faydalanmak istedikleri, asıl amaçlarının gerçekten darbeye karşı olmak, Türkiye'yi demokratikleştirmek, Türkiye'deki sorunları demokratik yöntemlerle çözmekten ziyade mevcut siyasetlerine bir zemin oluşturma yaklaşımı var. Bu çok tehlikeli" ifadesinde bulundu.

'KRİZ DERİNLEŞMEKTE'

Gelinen noktada demokrasi güçlerine büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü dile getiren Tuncel, "Türkiye'de ciddi anlamda kriz derinleşmiştir. Yaşanan son süreç bunu çok daha net gösteriyor. Sonuçlarını çok net bilemiyoruz ancak gerçek olan bir şey var ki bu darbe dinamiği halen devrededir. Şimdi Türkiye'nin demokratikleşmesi, Kürt sorunu başta olmak üzere toplumsal sorunların çözümü konusunda güçlü bir demokrasi cephesini örgütlemeye her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır." dedi.

(Kaynak: DİHA)