Scholz, Berlin'in Ukrayna'ya silah gönderme kararını ise "Almanya için çok kapsamlı bir rota değişikliği oldu. Soğukkanlı ve iyi düşünülmüş kararlara ihtiyaç var" dedi. 

'GERİLİMİ ÖNLEMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUM'

Scholz, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği röportajda Almanya'nın, müttefikleriyle beraber Ukrayna'ya silah sevkiyatı yaptığını doğruladı. Ukrayna'nın talep ettiği uçuşa yasak bölgenin NATO'yu bir savaş tarafına dönüştürebilme durumuna dikkat çeken Scholz, "Ukrayna savaşında NATO ile nükleer bir güç olan Rusya gibi son derece silahlı bir süper güç arasında doğrudan bir askeri çatışmadan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmamız gerektiğini çok erken söyledim. Üçüncü dünya savaşına yol açacak bir gerilimi önlemek için her şeyi yapıyorum. Nükleer savaş olmamalı" dedi.

'SALDIRGAN OLAN PUTİN, BAŞKASI DEĞİL'

Ülkesinin Avrupa genelinde barış ve güvenliğin sorumluluğunu taşıdığını, Almanya ve NATO'nun Ukrayna'da savaşan taraflar olmasını doğru bulmadığını belirten Scholz, selefi Angela Merkel ve o dönem Dışişleri Bakanı olan Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in Rusya politikalarını da değindi. Scholz, "Onlar tanık olduğumuz savaşın olmaması için her şeyi yaptı. Bunun başarısız olması, Bayan Merkel veya Bay Steinmeier'den değil, Putin'in varılan tüm anlaşmaları ve anlayışları hiçe sayan emperyalizminden kaynaklanmaktadır. Saldırgan olan Putin, başkası değil" diye konuştu.

'KİMYASAL SİLAH KONUSUNDA UYARDIM'

Rusya'nın uygulanan yaptırımlar nedeniyle zorluklar içinde olduğunu savunan Scholz, "Yaptırımlar Rusya ekonomisine büyük zarar veriyor. Bir anlaşma ile mühürlenmemiş soğuk bir barış, Rusya'yı yaptırım rejiminden kurtarmaz. Putin büyük bir baskı altında. Başkan Putin'i biyolojik ve kimyasal silah kullanmaması konusunda uyardım. Başkaları da ona bu ciddi uyarıyı formüle etti" dedi. 

Rus birliklerinin geri çekilmesini ve ateşkes sağlanması gerektiğini belirten Başbakan Scholz, "Ukrayna'nın gelecekte kendisini savunmasını sağlayacak bir barış anlaşması olmalı. Onları güvenlikleri garanti altına alınacak şekilde donatacağız. Garanti gücü olarak hizmet verebiliriz. Putin'in uzun zamandır hayalini kurduğu türden bir dikte barış olmayacak" ifadelerini kullandı.