Deniz Baykal’ın bir dönem hayli haber olan damadı Halil Ataman’a ait Ataç İnşaat, Anteks ve Antalya Koleji’nin, SBK Holding ile ilişkisi de ortaya çıktı.

SBK Holding’e ait ve kara para soruşturmasında geçen Konak Isı, 2017 yılında bu şirketlere sahte faturalar kesmiş.

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre; Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK), 20 Ocak 2021’de mahkemeye sunduğu ve SBK Holding ile ilgili açılan kara para soruşturmasına ilişkin raporunda Konak Isı’nın sahte fatura olayları da yer alıyor.

2017’de bu sefer Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiye halindeki Baykal’ın damadı Halil Ataman’a ait Ataç İnşaat’ı inceliyor ve gerçeğe aykırı beyanlar ile sahte faturalar, muhasebe hileleri tespit ediyor.

Aynı şekilde Anteks ile Antalya Koleji’nin hesaplarında da benzer suç unsurlarına rastlanıyor. Ve SPK, hem bu şirketler hem de SBK’ya ait Konk Isı yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Ancak SBK ile bağlantılı her suç duyurusu gibi bu da sonuçsuz kalıyor.

MASAK RAPOR HAZIRLADI

MASAK’ın kara para raporunda şu bilgilere yer veriliyor:

“SKP’nın 7 Nisan 2017 günü yayınlanan bültenindeki bilgilere göre; tasfiye halindeki Ataç İnşaat nezdinde 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca yapılan incelemede, Konak Isı yöneticisi Kamil Feridun Özkahraman hakkında gerçeğe aykırı hesap açılması, muhasebe hilesi yapılması ve muhasebe hilelerini gerçeğe uygun gösterme adına bağlı bağlı ortaklıklar olan Anteks ve Antalya Koleji arasında fiktif faturalar kesilmesi nedeniyle 6362 Sayılı Kanun uyarınca savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.”

ŞİRKETLER İFLAS ETTİ, SATILDI

Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından 1980’lerde kurulan Ataç Grubu’nun bünyesinde Ataç İnşaat, Anteks ve Antalya Kolej yer alıyordu. Ataç İnşaat, 2011’de cirosunu en çok artıran üçüncü şirket seçilirken, Anteks de Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretimler yapıyordu. Hikmet Ataman 2005’te hayatını kaybederken, yerine Baykal’ın damadı olan oğlu Halil Ataman geldi. Ataç’ın çöküşü, 2011’in Haziran ayında yapılan halka arzla başladı. Şirket, zorluklar yaşarken hacizler yaşandı ve sonunda satıldı.

Aynı şekilde 1999 yılında ATAÇ Grubu'nun çoğunluk hisselerini aldığı Antalya’nın ilk özel okulu Antalya Koleji de iflasa sürüklenmiş ve 2016 yılında alacaklı bankanın talebi üzerine İstanbul 10'uncu İcra Müdürlüğü'nün talimatıyla Antalya 6'ncı İcra Müdürlüğü'nce satışa çıkarılmıştı. Okul bugün İSTEK Okulları çatısı altında 'Özel Antalya Koleji' adıyla eğitim veriyor.