Rize'de sosyal etkinliklere katılması, erkeklerin de olduğu ortamlarda bulunması ve solistlik yapması nedeniyle geçen yıl kaldığı yurda, 'Ahlaki davranışlarının uyum sağlamadığı' suçlamasıyla alınmayan ve eşyaları çöpe atılan Rize Üniversitesi (RÜ) öğrencisi Özgül Çakmakçı'ya Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü sahip çıktı.

Geçen yıl RÜ Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Bölümünü kazanan Özgül Çakmakçı, Kocaeli’nden Rize’ye gelerek eğitime başladı. Çiftekavak Mahallesi’nde misafirhaneye dönüştürülen özel bir kız yurduna kayıt yaptıran Çakmakçı, 40 ’a yakın kız öğrenci ile yurtta kaldı. Özgül Çakmakçı, eğitimi sırasında Rize Üniversitesi’nin sosyal etkinliklerine katıldı. Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi’nde Türk Halk Müziği dalında solistlik yaptı, bağlama kursu almaya başladı. 

Bunun üzerine yurt yöneticileri iddiaya göre genç kıza ’Erkeklerin bulunduğu ortamda bağlama kursu alıyor. Solistlik yapıyor, erkeklerle geziyor’ gerekçeleri ile baskı uygulamaya başladı. Eğitim yılı sonunda kitap, elbise, çarşaf, yorgan gibi çeşitli eşyalarını yurtta bırakarak memleketine dönen Çakmakçı, tatilde katıldığı Türk Halk Müziği solo ses yarışmasında önce Karadeniz Bölge 1’incisi, ardından ise Türkiye 4’üncüsü oldu. 

YURDA ALINMADI, EŞYALARI ÇÖPE ATILDI 

2’inci sınıfa geçen Özgül Çakmakçı, yeniden geldiği Rize’de geçen yıl kaldığı yurda gitti. Maddi durumunun iyi olmadığını ve burslu okuduğunu anlatarak yurt ücretinde indirim isteyen Çakmakçı’yı iddiaya göre yöneticiler, "Ahlaki davranışların uyum sağlamıyor" diyerek yurda almadı. Suçlamalar üzerine yurt yöneticileri ile tartışan genç kız, gözyaşları içerisinde yurttan ayrıldı. 

Bir gün sonra yeniden yurda gelen Çakmakçı, geçen yıldan kalan kitapları, ayakkabıları, elbiseleri ve diğer eşyalarını almak isteyince Yurt Müdürü Esra Balta’nın tepkisiyle karşılaştı. İddialara göre Balta genç kıza, "Eşyaların belediye çöplüğünde. Git oradan al" dedi. Bunun üzerine Cumhuriyet Polis Merkezi’ne giden Özgül Çakmakçı, yurt yöneticileri hakkında şikayette bulundu. 

DEVLET SAHİP ÇIKTI 

Olayın basına yansımasının ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü devreye girdi. Rize Üniversitesi Rektörlüğü’nün de yakından ilgilendiği genç kız, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait kız yurduna yerleştirildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu Rize İl Müdürü Kenan Sali, olayın ardından genel müdürlüklerinin ve üniversite rektörlüğünün devreye girdiğini belirterek, öğrenciye yurtlarında kalması teklifinde bulunduklarını ve öğrencinin de kabul ettiğini, genç kızın bugün yurda yerleşeceğini söyledi.

Bu arada Çakmakçı’ya burs yardımında bulunmak için çeşitli işadamlarının da devreye girdiği belirtildi. (Radikal)