Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan, kızının ölümüyle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Milletvekili Nurettin Canikli hakkında dava için dilekçe verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen yanıtta, her iki ismin de dokunulmazlığının olduğu, ancak Meclis’te yapılacak bir oylama sonucu haklarında soruşturma açılabileceği belirtildi. Şaban Vatan durumu Haber Aktüel'de ARTI TV'ye değerlendirdi.

Süleyman Soylu ve Nurettin Canikli hakkında suç duyurusunda bulunan Vatan olaya ilişkin açıklama yaparak, "Soylu ve Canikli ile ilgili açmış olduğum davada Ankara Cumhuriyet Başsavcısından kovuşturmaya yer olmadığını karar veriyor, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla yargı yolunun açık olması gerekiyor. Hala yetkili olan kişiler sorgulanmıyor yargılanmıyor. Bugün ülkemizin yöneticileri, makam sahibi kişileri yapmış oldukları hatalara rağmen neden yargılatmıyor?" diye sordu.

Şaban Vatan kızı Rabia Naz'ın davasına ilişkin son gelişmeleri şöyle aktardı:

"Yaklaşık bir yıl önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül bey, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ardından Nurettin Canikli hakkında suç duyurusunda bulunmuştum. Adalet Bakanı Gül için HSK inceleme müfettişlerinin sonuçlarını sistemden gizlediği ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunmuştum. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında da kamuoyunda yanlış algılar yarattığı, aynı zamandan 'valla bir şey bulamadık durumları oluşturduğu, bunun yanında olayın içinde olan polislerin delil karartma durumlarını gizli tutarak ve haklarında HSK inceleme sonucuna rağmen görevlerinden uzaklaştırarak memurlar hakkında gerekli işlemler yapmadığından dolayı suç duyurusunda bulundum.

'KOVUŞTURMANIN YER OLMADIĞINA KARAR VERİLİYOR'

Malum Nurettin Canikli hakkında da kamuoyunda da bilindiği gibi ört bas iddiası ile ilgili yargıya başvurmuştum. Lakin yaklaşık bundan bir ay önce dava açmış olduğum Gül'e ilgili benzer olarak ve dün de İçişleri bakanı Soylu ve Canikli ile ilgili açmış olduğum davada Ankara Cumhuriyet Başsavcısından kovuşturmaya yer olmadığını karar veriyor, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla yargı yolunun açık olması gerekiyor. Hala yetkili olan kişiler sorgulanmıyor yargılanmıyor.

'MAKAM SAHİPLERİ YARGILANMIYOR'

Bugün ülkemizin yöneticileri, neden makam sahibi kişileri yapmış oldukları hatalara rağmen yargılatmıyor. İki yıl önce Eynesil'de tüm kamuoyunun tanık olduğu sırdan bir ilçe belediye başkanı dahil soruşturması yapılmadı, ifadesi alınmadı. Dünyanın neresinde görüldü böyle bir şey? Bunlar suçlar işleseler bile korunuyorlar.

Nurettin Canikli'nin yargılanması gerekli, hakkındaki iddialardan doğru soruşturması gerekirdi. Ben sadece kızımın için adalet aramadım, kızımın acısıyla tüm adaletsizliklere karşı mağdur edilmiş kişiler için de mücadele etti.

'TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ'

Kızımın davası 16 Temmuz 2020 tarihinden itibariyle dosyanın tatbikatını sürdüren savcı hukuk dışı bir takipsizlik kararı verdi.

Son cümlelerinde belirttiği Rabia Naz'ın ölümü bir intihar değildir, terastan düşerek veya düşmedir diyor. Uzun zaman intihar senaryosu oynadılar. Tüm yetkililer bu sonuç üzerinde durdu, benim Soylu'ya dava açma sebebim de bu durumla ilgilidir.

Ben kendisiyle beraber görüştüm ve o görüşmede bana söylediği şey şuydu 'senin kızın hastaymış, senin kızının psikolojisi bozukmuş yani intihar etmiş'. Bana bunu kendisi söyledi ben de kendisine bu ne hastalıymış diye sordum. Benim kızımın böbrek rahatsızlığı vardı ve en son olaydan 6 ay önce doktora gitmiştik doktor basit bir kist, ameliyat gerektiren bir durum yok demişti ve kızımın morali çok düzelmişti. Benim çocuğuma Nurettin Canikli sebebiyle iftira attılar buna ülkenin İçişleri bakanı da dahil.

'AİHM YOLUNDAYIZ'

Bakıyoruz ki susuyorlar hiç biri konuşmuyor, çünkü hepsinin vicdanı rahatsız, çünkü hepsi baba ve sayın aile bakanımız anne. Şu an avukatlarımız olayın hukuki sürecini devam ettiriyor. 16 Temmuzda verilen takipsizliğe itiraz etmiştik reddedilmişti. 

Şuan Türkiye'de yargı yolunun kapatıldığını görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunma yolunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tüm mağdur ailelerin yanındayız maalesef eleştiriler dahil bu ülkede suç haline geldi."