İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, gözaltına alınan akademisyenlerin Gezi'de yurt dışından profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın)" getirdikleri tespit edilmiştir" denildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında;

Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli şirketin sahibi Mehmek Osman Kavala şahsın 27.5.2013 tarihinde başlayan Gezi Parkı Olaylarını Türkiye geneleni yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde, "Cebir ve Şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeyi" amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir.

Mehmet Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde şüphelilerin;

-Gezi Parkı Olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırarak için Anadolu Kültür A.Ş.'ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri,

-Sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri, (Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vs...)

-Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasının amaçladıkları,

-Mehmet Osman Kavala'nın Avrupa'da birçok kurum ve şahısla görüşme yeperek Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye'ye ithalinin durdurularak yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir.

Mehmet Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket eder 20 şahsa yönelik 16.11.2018 günü saat 06:00 itibari ile istanbul ve Adana, Antalya ve Muğla olmak üzere 4 ilde eş zamanlı olarak operasyon yapılmış, yapılan operasyon sonucunda ;

Ali Hakan Altınay

Asena Günal

Meltem Aslan Çelikkan

Turgut Tarhanlı

Yiğit Ali Ekmekçi

Bora Sarı

Ayşegül Güzel

Çiğdem Mater Utku

Betül Tanbay Tüten

Hande Özhabeş

Filiz Selek

Yiğit Aksakoğlu

Yusuf Cıvır

NE OLMUŞTU?

İstanbul polisi, sabah saatlerinde çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlere yönelik bir operasyon yaptı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Anadolu Kültür Derneği yöneticileri Yiğit Ekmekçi, Ali Hakan Altınay ile dernek danışmanı Çiğdem Mater'in yanı sıra Prof. Dr. Betül Tanbay, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı bulunuyor.