Hacıbekir Mahallesi'nde 15 Şubat’ta 3 çocuğa işkence yapan polisler hakkında, savcılık aylar sonra Valilikten görüntü istedi. Valilik işkence olayının olmadığını ileri sürerek görüntüleri göndermedi. EGM hakkında suç duyurusunda bulunan Van Barosu'nun talebi ise işleme konulmadı.

Van’ın merkez İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde 15 Şubat günü gözaltına alınan Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D. (17) adlı 3 çocuk, hem gözaltına alınmaları sırasında hem de götürüldükleri Asayiş Şube Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kalmış, Van Barosu işkence yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Başlatılan soruşturmanın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınmadı. Savcılığın aylar sonra istediği görüntüleri Van Valiliği göndermedi. Van Barosu'nu hedef alan Emniyet Genel Müdürlüğü hakkında yapılan suç duyurusu ise işleme konulmadı. 

SORU ÖNERGESİ VERİLİNCE GÖRÜNTÜLER İSTENDİ

Müjdat Can'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, soruşturmaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcısı'nın şu ana kadar dosyanın bir örneğini istediğini ancak tanık dinleme ve görüntü talebinde bulunmadığı öğrenildi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in, işkenceye ilişkin Meclise verdiği yazılı soru önergesinin ardından Adalet Bakanlığı savcılıktan soruşturmaya ilişkin bilgi istedi. Soruşturmanın başlatılmasından 3 ay sonra yani 21 Mayıs 2019 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı ilk kez şüphelilerin tespitine ilişkin kamera görüntülerini istedi. 

VALİLİK: GÖRÜNTÜ DE YOK, İŞKENCE DE YOK!

Van Valiliği mevcut görüntülere ilişkin 8 Temmuz’da savcılığa olayın araştırılmasına ilişkin bir yazı gönderdi. Mevcut yazıda çocukların nasıl gözaltına alındığı yer alırken, yapılan çalışmalarda Asayiş Şube Müdürlüğü'nün çevresini gösteren kameraların olduğu, bina içerisini gösteren kamera olmadığı, dışarıyı gösteren kameraların ise 28 gün sonra geriye dönük kayıt üzerine yeni kayıt yaptığı, bu sebeple görüntü kaydı ve temininin ve incelenmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Yine Valilik yazısında, "İddia edilen işkence ve kötü muamele suçunun işlendiğini gösteren herhangi bir bilgi, belge ve görüntü bulunamamasından dolayı şüpheli tespiti de mümkün değildir" denildi. Dosyada başka bir işlemin yapılmadığı ve kimsenin ifadesine de başvurulmadığı bilgisi edinilirken, işkenceye uğrayan çocukları gözaltına alan polislerin dahi ifadelerinin alınmadığı öğrenildi.

BARONUN ŞİKAYETİ İŞLEME ALINMADI

Yaşanan işkence olayına ilişkin 18 Şubat tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ise Van Barosu'nu hedef alan bir açıklama yapmış, Baro da zEGM hakkında "İftira", "Görevi kötüye kullanma" ve "Hakaret" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Van Barosu'nun suç duyurusunu kısa süre önce karara bağlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "suçun unsurlarının oluşmadığı" gerekçesiyle suç duyurusunun kesin olarak işleme konulmamasına karar verdi.