Hayata Dönüş Operasyonu’nda 12 kişinin öldürüldüğü Bayrampaşa Cezaevi’yle ilgili soruşturmanın savcısına “görevi kötüye kullanmaktan” dava açıldı. Savcı, “Tufan'ı araştırmamakla, davayı faili meçhul bırakmakla” suçlanıyor.

Bayrampaşa Cezaevi’ne yapılan Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili soruşturmanın savcısı Ali İhsan Demirel hakkında açılan dava, iki gün sonra Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde görülmeye başlanacak.

19-22 Aralık 2000’deki operasyon sırasında Eyüp Cumhuriyet Savcısı olan Demirel, “görevinin gereklerine aykırı hareket etmek” ve “görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermekten” yargılanacak. Savcının Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 257. maddesi uyarınca beş yıla kadar hapsi isteniyor.

"KAMU PERSONELİNİ KORUDU"

Savcı Mustafa Atagün’ün hazırladığı iddianamede, savcı Demirel ile ilgili “Hayata Dönüş Operasyonu ile ilgili soruşturma evrakında yaptığı işler ile ilgili görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdığı” belirtiliyor.

Demirel, üzerinden 13 yıl geçen operasyona katılan askerlerin ifadelerini talimatla bulundukları yerden aldırmıştı. İddianamede Demirel’in kamu personelini koruyucu tarzda hareket ettiği ifade edildi:

“Operasyon tutanağını imzalamayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve cezaevi savcısı hakkında şikayet de olmasına rağmen tanık olarak dahi dinlemedi.”

KİMİN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ SORMADI

“Soruşturmayı faili meçhul evrak olarak sürdürdüğü” belirtilen Demirel ile ilgili iddianamede şu tespitler yer aldı.

“Operasyona katılanların kimlik tespiti için yazılan müzekkerelere cevap vermeyen, istenen bilgi ve belgeleri göndermeyen sorumlular hakkında yasal takibat başlatmadı.”

“13 yıl boyunca ‘Tufan’ isimli Bayrampaşa Cezaevi Müdahale Planı’nı temin etmedi.”

“Ölüm ve yaralama olaylarının meydana geldiği C Blokta görev yapan Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığına ait personelin kimlik bilgileri ile eylemlerinin tespiti için yeterli hassasiyeti göstermedi. Beyanlarına dayanarak takipsizlik kararı verdi.”

“Yargılanan 38 er ile ilgili ön incelemede rütbeli askerlerce alınan ifadelerle yetindi, kimden emir aldıklarını, ölüm ve yaramalara kimin neden olduğunu sorgulamadı.”

RÜTBELİ ASKERLERE TAKİPSİZLİK

İddianamede Demirel’in “Etkin bir soruşturma yürütmediği” de ifade edildi.

“Rütbeli askerlerin kendi beyanlarına dayanarak haklarında takipsizlik kararı verdi.”

Savcı Ali İhsan Demirel ise savunmasında “görevini gereği gibi yaptığını, soruşturmada herhangi bir kusurunun bulunmadığını” söyledi.

DURUŞMAYA KATILMAYACAK

Ali İhsan Demirel’in ifadesi görev yaptığı İstanbul’da alınacak. Avukat Güçlü Sevimli, Demirel’in duruşmalara katılması için talepte bulunacaklarını söyledi.

Davanın ilk duruşması, Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde 29 Ocak’ta görülecek.

SORUŞTURMA SAVCISIZ KALDI

Demirel’in hakkında dava açılmasının ardından dosya kendisinden alındı ve savcı Ahmet Kelebek'e verildi.

Ancak Kelebek, son kararname ile İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Son görev değişikliğiyle şu anda dosyaya bakan savcı kalmadı.

NE OLMUŞTU?

Bayrampaşa'da 12 kişinin hayatını kaybetmesi ve 55 kişinin yaralanmasının ardından, Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmayı dokuz yıl boyunca Demirel yürüttü.

Soruşturma dosyasına 22 Mayıs 2002'de giren Jandarma Bölge Komutanlığı imzalı belgeye göre, operasyona, İstanbul Halkalı Jandarma Komando Taburu, Bayrampaşa Cezaevi Koruma Bölük Komutanlığı, Elazığ Jandarma Komando Taburu ve Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Birliği (JÖAK) katıldı. Bu birliklerden istenen belgeler ya eksik ve yanlış geldi ya da savcılığa yıllarca bilgi verilmedi.

Demirel hakkında 4 Nisan 2011'de Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusunda, “operasyon harekat emrinin altında imzası bulunan komutanların ifadesini bile almadığı, gerçek sorumlulara dava açmayarak onları koruduğu, 13 yıl boyunca soruşturmayı tamamlamadığı ve iddianameyi hazırlarken özensiz davrandığı" ifade edildi.

Ayça Söylemez / Bianet