Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber

Ekopotamya Network’un 7. Konferansı 25 Mart Tarihinde Network bileşenlerinin katılımı ile Federal Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde gerçekleşti. Federal Kürdistan basınının yoğun ilgisi ile başlayan Konferans tam gün çalışmalarını Süleymaniye’de gerçekleştiren Civil Development Organization (CDO) Kampüsünde gerçekleştirildi.

Konferansa Dut Ağacı Kolektifi aktivistlerinden Ercan Jan Aktaş, Roj Esir Girasun, Serhat Resul Çaçan, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi’nden Destina Koçgiri katıldı.

Konferans’ın açılış konuşmasını Development Organization (CDO)’dan Atta Muhammed yaptı. Muhammed,”Coğrafya olarak zor zamanlarda geçiyoruz, bir hafta önce Amed Ezidi Yaşam Alanındaydık. Elimizden geldiğince yardımlarımızı süreklileştirmek istiyoruz. Kobane’de, Rojava’da savaş devam ediyor bir şekilde, yanı başımızda Musul’da bomba sesleri geliyor. Savaşların, yıkımların bu kadar yoğun olduğu bu coğrafyada başka başka ülkelerden ekoloji hareketleri olarak bir araya gelmek değerlidir. Böylesi birliktelikleri çoğaltmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Dut Ağacı Kolektifi’nden Serhat Resul Çaçan ise Ekopotamya Network sürecini şu sözlerle anlattı:

“Ekopotamya;  İran, Irak ve Türkiye’de barajlar ve hidro-elektrik santrallerinden negatif olarak etkilenen veya bu yapılara eleştirel yaklaşan sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir ağdır. Ağın amacı, aynı dertten muzdarip olanların bir araya gelmesi, paylaşması ve ortak hareket etmesidir.  Su kaynaklarının, nehir ve göllerin korunması Ekopotamya Network’un öncelikli amacıdır. Network, eleştirel duruşuyla hükümetlerin baraj ve HES politikalarını değiştirmeleri için etkide bulunmaya çalışmaktadır. Networka üyelik konsensus ile gerçekleşir ve her üye kendi gündemini belirlemektedir. Üyeler belli aralıklarla toplantılar, konferanslar gibi aktiviteler için bir araya gelmektedirler. Umudumuz en kısa zamanda bu konferansı Rojava’da gerçekleştirmektir.’’

EKOPOTAMYA NETWORK NEDİR?

Network’a isim olan Ekopotamya, Ekoloji ve Mezopotamya sözcüklerinin birleşimidir. İsminden de anlaşılacağı üzere Ekopotamya Network Mezopotamya’daki  ekolojik durumu önceliğine alan bir ağdır.

2011 yılında oluşturulan Ekopotamya Network’un her yıl biri Diyarbakır’da diğeri Süleymaniye’de olmak üzere konferansları düzenlenmektedir. Bu konferanslarda Network’un çalışmalarının değerlendirilmesinin yanı sıra ekolojinin çeşitli alanları hakkında sunumlar yapılmaktadır. Bu sunumlar yakında www.ekopotamya.net adresinde yayınlanacaktır.

Ekopotamya Network’un üyeleri:

İRAN

Cenesta www.cenesta.org

Alpin Club of Iran www.alpineclub.ir

Karezeh

IRAK

Civil Development Organization (CDO) www.cdo-iraq.org

Green Kurdistan Association (GKA) www.kurdistanekysewz.org

Kurdish International Youth Organization 

Women’s Talent Development Organization (WDTO)

Organization Natural of Kurdistan (N.O.K)

Organization for Human Rights and Democracy Activities   (Gayandn)

Nature Iraq (NI) www.natureiraq.org

Kurdistan Save the Children (KSC) www.ksc-kcf.org

Hiwa Foundation

Clean Organization Environment Friends

Kurdistan Nature Organization

Hawar Organization for Syrian people

TÜRKİYE   

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi www.hasankeyfgirisimi.com

Cilo Doğa Derneği

Pasur Doğal Çevreyi Koruma Platformu (PADÇEK)

Cizre Kültür Koruma Girişimi

Ekoloji Derneği

Dut Ağacı Kolektifi