HDP İstanbul İl Örgütü, Suruç katliamının 4’üncü yıl dönümünde yaşanan polis saldırısına Kadıköy Halitağa Caddesi üzerinde yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Açıklamaya; Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile İzmir milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, HDP PM üyesi Alp Altınörs, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticilerinin yanı sıra dün gözaltına alınıp serbest bırakılanlar ile çok sayıda kişi katıldı.

‘YARA HALA KANIYOR’

Mezotopamya Ajansı’nda yer alan habere göre, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç konuşmasında, “Bu katliamı gerçekleştirmiş olanlar, bu katliama göz yummuş olanlar, bu katliama izin vermiş olanlar, bunların siyasi ve siyasi olmayan sorumlularından hala hesap sorulmadı. Onun için bu yara hala açık ve kanıyor” dedi.

Suruç’u anmak için bir araya gelen aileler ve demokrasi güçlerine yapılan her müdahalenin insanlığa ve insanlık değerlerine yapılmış bir saldırı olduğunu söyleyen Oluç, “Orantısız güç kullanılıyor, o nedenle kınıyoruz. HDP ve CHP milletvekillerine dün burada ağır bir saldırı yapıldı. Buna izin veren İstanbul’daki bütün yetkilileri İstanbul Valisinden, Kaymakamına, Emniyet Müdürüne kadar hepsini kınıyoruz. Vekillere ve Suruç’u anmak isteyenlere yapılan bu saldırı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‘ARKASINDA İKTİDAR GÜÇLERİ VAR’

Türkiye’de bugüne kadar yapılan ve hukuken hesabı sorulmayan katliamların arkasında iktidar güçleri olduğunu belirten Oluç, şöyle devam etti:

“Suruç Katliamı demek IŞİD demektir. Suruç Katliamını IŞİD’in yaptığını herkes biliyor. Ama IŞİD sadece Suruç’u yapmadı. IŞİD, Suruç’tan önce 5 Haziran’da Amed’de bizim seçim mitingimizde bomba patlatarak Kürt halkına karşı büyük bir katliam girişiminde bulundu. 5 Haziran’da Amed’de insanlarımızı kaybettik; ama boyun eğmedik. Diz çökmedik. 5 Haziran Amed katliamı demek de IŞİD demektir. 20 Temmuz Suruç katliamı yine IŞİD yaptı, ama durmadılar. 10 Ekim’de Ankara’da 103 insanımızı, canımızı yitirdiğimiz katliamı da IŞİD yaptı. Peki nasıl oldu da bu IŞİD elini, kolunu sallayarak Amed’de, Suruç’ta, Ankara’da ve birçok yerde bu katliamları gerçekleştirebildi? Nasıl bu katliamları yapabildi? Demek ki onlara yardım eden,yol gösteren iktidar güçleri vardı. Demek ki onlara yardım eden devlet içinde kimi odaklar vardı. Onun için yapabildiler bunu.”