Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 2 Eylül tarihinde yapılacak adli yıl açılış töreni için Yargıtay baroları davet etti. Yapılan davete katılmayacaklarını ilk açıklayan İzmir Barosu’nun ardından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Düzce, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Ordu, Van Barosu da birer açıklama yaparak davete katılmayacaklarını duyurdular.

Baroların, Beştepe’de yapılacak adli yıl açılış törenine katılmayacaklarını duyurmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, Diyarbakır Barosu avukatlarından Mahsuni Kahraman, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Baromuzun henüz bir açıklama yapmamış olması safımızı belli etmeye engel değil; Yargı ne tarafsızdır ne de bağımsız. Saray’da yapılacak adli yıl açılış töreni, ‘Muhtarlar Toplantısından’ farksızdır.”

Diyarbakır Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar ise Twitter hesabında konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Yargıtay başkanları hiçbir zaman Diyarbakır Barosu’nu davet etmez. Davet almadığınız bir yere gitmeyeceğiniz gibi açıklama yapmanız da abes olur.”

DİYARBAKIR BAROSU İLK KEZ DAVET EDİLDİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ise Yargıtay tarafından adli yıl açılış törenine bu yıl ilk kez davet edildiklerini söyledi. Yargıtay’ın önceki açılış törenlerine Diyarbakır Barosu’nu davet etmediğini doğrulayan Aydın, “Diyarbakır Barosu ilk kez davet ediliyor” dedi.

Peki Diyarbakır Barosu nasıl bir tutum alacak? Bu soruya Aydın, “Diyarbakır Barosu olarak davetle ilgili değerlendirme yaptık ve pazartesi günü konuyla ilgili açıklama gerçekletireceğiz. O zamana kadar bir şey söylemem doğru olmayacak” yanıtını verdi.