Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Berat Albayrak’ın geri döneceğine yönelik yürütülen hazırlık yaptığı öne sürülüyor.

Meclis Genel Kurulunda gerçekleştirilen istifalar ve milletvekilliklerin düşürülmesi neticesinde TBMM’de sandalye dağılımı 584 oldu.

Milletvekili Seçim Kanunundaki ilgili maddeler uyarınca üye tamsayısının yüzde 5’inin eksilmesi durumunda Genel Kurulun ara seçim kararı alarak 90 gün içinde vatandaşları sandık başına davet etme zorunluluğu bulunuyor.

ALBAYRAK'IN SİYASETE DÖNÜŞÜ İÇİN HAZIRLIK MI YAPILIYOR?

Berat Albayrak’ın siyasi arenaya döneceğine yönelik tartışmaların artık yüksek sesle dillendiriliyor.

Kasım 2020’de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden ayrılan Berat Albayrak, istifasının ardından uzun süre kameraların karşısına çıkmaması yurtdışında ikâmet ettiğine yönelik söylentilere sebep olmuş; Müstâfî Bakan yakın süreçte önce Çamlıca Camiinde, ardından da Trabzonspor - Galatasaray maçında görüntü vererek tartışmalara nokta koymuştu.

Beş yıldır taltif edilen küçük bir grup, Berat Albayrak'ın istifasında etkili oldu. Bu grubun tasfiyesi ile Albayrak'ın dönüşü birlikte olacak.

Euronews’in haberine göre, Saray’a yakın kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berat Albayrak’ın istifası için beş yıldır taltif edilen küçük bir grubun AKP içinde ve dışındaki güçlü etkisine işaret ettiğini kaydediyor.

Cumhurbaşkanı ile şahsen görüştüğü bilinen bir iş insanı, yaptığı değerlendirmelerde söz konusu grubun tasfiyesi ile Albayrak’ın dönüşünün birlikte olacağına işaret ediyor.

Bu durumu Erdoğan’ın değişen dış politikasına bağlayan kaynak, AKP içinde uzun süredir devam eden parti içi tartışmalara Erdoğan’ın sessiz kalmasının sebebini fırtına öncesi sessizliğe bağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Albayrak’ın istifasını önceleri böyle yorumlamadığını, bugünse Albayrak’ın ekonomiden çok dış politikadaki etkisinin kırılması gerektiğini düşünen bu küçük grup tarafından hedef tahtasına oturtulduğuna inandığını öne süren kaynak; “Muhalefetin Berat Beye yönelik ağır eleştirileri bu küçük grubun görevden el çektirmeye yönelik ağır saldırılarının yanında hiçbir şey” ifadelerinde bulunuyor.

Bu küçük grubun salahiyetinin son birkaç yıl içerisinde azaltıldığının, yakın zamanda ise tamamen kurumlardan tenzilâtına yönelik çalışmalara başlandığının altını çizen kaynak, Saray’da Albayrak’ın dönüşü için hazırlıkların hızlandığının altını çiziyor.

AKP’li bir başka kaynak ise, Bakanın ailevi bağları ve ekonomideki bağımsız hareketlerinin sınırlanması sebebiyle hedefe oturtulmasının kolaylaştığını, ancak Erdoğan’ın bugün meselenin farkında olduğunu yakın çevresine dillendirdiğini belirtiyor.

AKP'li yönetici Saray’daki dönüş hazırlıklarına yönelik kulisi doğrulasa da, Albayrak’ın fevrî mizâcının Erdoğan’ı düşündürdüğünü belirterek, dönüşünün sancısız olmayacağına yönelik şerh düşmeyi ihmal etmiyor.

Ara seçimleri, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisince karar verilir.