Brezilya donanması, asbest taşıdığı gerekçesiyle çevrecilerin tepkisi sonucu Türkiye karasularına girmesi yasaklanan 1960 yapımı uçak gemisinin Atlas Okyanusu’nda batırılacağını açıkladı.

İzmir’in Aliağa limanına doğru yola çıkan 32 bin tonluk Sao Paulo uçak gemisi, tepkilerin ardından bir römorkla Avrupa’ya çekilmiş, ancak Cebelitarık Boğazı'nı geçememiş ve geri dönmüştü.

Brezilya donanması, yaptığı açıklamada, geminin su aldığını ve batma riski taşıdığını, bu nedenle Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini bildirdi.

Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva'nın geminin batırılmaması yönündeki talebine rağmen donanma, gemiyi Brezilya'nın münhasır ekonomik bölgesi içerisinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve yaklaşık 5 bin metre derinlikteki suya batırmaktan başka çaresi olmadığını kaydetti.

Donanma açıklamasında, bu bölgenin çevre koruma alanlarından uzak olduğu ve bölgede denizaltı iletişim kablolarının bulunmadığı belirtilerek, “Geminin durumunun kötüleştiği ve kontrolsuz batmasının kaçınılmaz olduğu göz önünde bulundurulduğunda, gövdesini ayırıp planlı bir şekilde batırmaktan başka bir seçenek yok" denildi.

Donanma, Çarşamba günü gemiyi denizde batırmayı planlamıştı. Ancak savcılar, geminin içindeki panellerde kullanılan tonlarca asbest de dahil olmak üzere yarattığı çevresel tehdidi gerekçe göstererek Brezilya sularında batırılmasını engellemeye çalıştı.

Çarşamba günü öğleden sonra bir federal yargıç, donanmanın çevresel etkiyi diğer faktörlere karşı tarttığını savunarak ihtiyati tedbir talebini reddetti.

40 uçak taşıma kapasitesine sahip Clemenceau sınıfı uçak gemisi, 1963-2000 yılları arasında “Foch” adıyla Fransız donanmasına hizmet verdi.

Türkiye’de hükümet, günlerce süren çevre eylemlerinin ardından geminin Türk kara sularına girmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Zehirli olan asbest, çevreye verdiği zararın yanı sıra kanser ve akciğer hastalıklarına yol açıyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi