Gazetecilerin dijital platformlarda kurduğu internet siteleri ve Gezi Parkı eylemleri sırasında yayına başlayan alternatif haber kanalları aracılığıyla tekseslilik, baskı ve sansür gibi sorunların aşılabileceğini ifade eden Milliyet yazarı Mehveş Evin, bunun da tek bir şartı olduğunu belirtiyor.

Mehveş Evin Milliyet'teki köşesinde 'başka bir gazeteciliğin mümkün olup olamayacağını' şöyle yazdı:

Medyanın sorunları bitmiyor, büyüyor. Okur ve izleyici, “penguen medya” ve “milk-port gazeteciliğe” büyük öfke duyuyor. Bu öfke, Gezi sırasında bazı yayın gruplarının boykot edilmesiyle zirveye çıktı. Hal böyleyken bağımsız yayıncılık yapmaya çalışan, yeni bir “oluşum” için bir araya gelen iyi gazetecilerin sayısı hızla artıyor. Sadece Türkiye değil, dünya gazeteciliği için de tek çıkış yolu bu.

Teksesliliği aşmanın yolu

Dijital gazetecilik ve sosyal medya, geri dönülmeyecek şekilde medyayı değiştiriyor, dönüştürüyor. Gezi protestoları sırasında yayına başlayan alternatif haber kanallarına yakında yenileri de katılacak. Vagus TV, Başka Haber, T24 gibi gazetecilerin kurduğu bağımsız, objektif haberciliğe özen gösteren, dijital platformlar sayesinde tekseslilik, sansür, baskı gibi sorunlar aşılabilecek. Ama bunun tek şartı var: Halkın desteği.

Gazeteciye de “simit sat onurlu yaşa” dendiği bir zamanda, okur da soslu makarna yerine simit yemeye hatta simit için un almaya hazırlasın kendini! Bağımsız yayınlara maddi, manevi ve “paylaşma” desteğini eksik etmeyecek ki, iyi gazetecilik yapılabilsin.

T24’ün okur fonu

ABD’nin en çok izlenen dijital haber platformu “Democracy Now”, okur ve dinleyicilerinden bağış toplayarak varlığını sürdürüyor. Ve bu şekilde yansız, sorgulayan, özlenen gazeteciliği hayata geçiriyorlar. Proje fonlanma yöntemi olan “crowdsourcing”, Türkiye’de epey yeni. CS, bağıştan ziyade okuru yapım sürecine ortak olmaya çağıran bir yöntem.

Dört yıldır internette bağımsız gazetecilik mücadelesi veren T24, nihayet bu adımı attı ve “okur fonu” uygulamasını  başlattı.

Buna göre her proje için çağrı yapılacak, ihtiyaç duyulan kaynakla ilgili ayrıntılar açıklanacak. Her şey alışılmadık biçimde şeffaf! (Neyin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız buyrun, tıklayın: http://t24.com.tr/okurfonu)

“Haber alma hakkı”na sahip çıkmak istiyorsanız işte size fırsat! Türkiye’de bağımsız haberciliğe katkı sunmanın, hatta bir parçası olmanın tek yolu bu. Sermayeye, gazeteciye, hükümete kızmak, eleştirmek bir yere kadar... Bağımsız gazetecilik ancak sizlerin desteğiyle mümkün.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.