7 Haziran seçimlerinde HDP Rize Milletvekili Adayı Selda Karafazlı ve Babası Gençağa Karafazlı’ya ait kafeye saldırarak tehditlerde bulunan 25 saldırgan hakkında 2,5 sene sonra dava açıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, Rize 3.Asli Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın duruşmasına Kalkandere’de tutuklu bulunan  Mustekim Er'in dışında 3 sanık katıldı.

"BİZ ONLARI SOLCU BİLİYORDUK HDP'LİLERMİŞ"

HDP Rize Milletvekili Adayı Selda Karafazlı ve babasına ait kafeye yönelik saldırı eyleminde bulunan ve duruşmaya katılan Sanıklardan Taha Bal’ın yaptığı savunma akıllara durgunluk verecek cinstendi.

Sanık Tarhan Bal savunmasında, Rize Şehir içi dolmuşlarında şöfor olarak çalıştığını belirterek: “Ben müştekileri tanırım, müştekilerin sol görüşlü olduklarını biliyorum, fakat HDP’li olduklarını bilmiyordum, Gençağa'nın kızı da HDP'den Rize Milletvekili adayı oldu, olay tarihinde de 48 saat içerisinde 32 Şehitimiz olmuştu, biz de bunu hazmedemedik ve HDP’yi destekleyen müştekilerin sahip olduğu kafeyi kameraya aldık, amacım bilmeyen kişilere buraya geldiklerinde kime gelir sağladıklarını yaymaktı, buraya kameraya aldım ‘bu vatana ihanet eden herkes hesabını verecektir’ dedim.

"ŞEHİTLERDEN DOLAYI ÜZÜNTÜ DÜYMÜŞ VE SALDIRMIŞ"

Facebok sayfamdan  paylaşımlarımı ve bana gösterilen paylaşımlarımı askerimize ve polisimize yapılan hain saldırılardan dolayı milliyetçi duygularımdan dolayı ve şehitlere duyduğum üzüntüden dolayı paylaştım benim kimseye hakaret ve tehdit etmek amacım yoktur. Paylaşımlarda belirtmek istediğim, askerimize ve polisimize yapılan hain saldırıların elinde sonunda devletimiz tarafından cezalandırılacağını söylemektir, ben sadece Facebook üzerinden paylaşımlarda bulundum herhangi bir yürüyüşlere katılmadım,  bu sebeple de üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, masumum beraatimi talep ediyorum, şikayetten vazgeçmeyi kabul ederim"şeklinde ifade verdi.

"BİZ GEREKENİ YAPTIK O BAYRAĞI ASTIK O ORDAN İNMEYECEK"

Duruşmaya katılan Ahmet  Kalender ise verdiği ifadede "Facebok  paylaşım bana aittir, bu paylaşımımda biz gerekini yaptık derken Türk bayrağının asıldığını belirtmek istedim, fakat bahse konu adreste bayrak asılırken ben orda yoktum. Dosyaya yansıyan diğer paylaşımları da yaptığımı kabul ediyorum fakat  yapmış olduğum paylaşımlarda da kimseye hakaret ve tehditlerde bulunmadım. 11/09/2015 tarihindekafeye yapılan yürüyüşe de katılmadım, benim bu paylaşımların yapma sebebim, sadece arkadaşlarıma destek vermek içindir, bahse konu işyerinin sahiplerini HDPye destek vermelerini öğrenmem ve olay tarihlerinde de çok sayıda asker ve polislerimizin şehit olmaları sebebiyle duyduğum eylemden kaynaklanmaktadır, ben müştekileri tanımam,  suçsuzum üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, masumum beraatimi talep ediyorum" dedi.

‘PKK TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VERDİLER’

Sanık  Burhan Civelek savunması ise oldukça ilginçti. Saldırgan Civelek’in ifadesi şöyle: " Ben Gençağa Karafazlı isimli şahsı tanımam , Facebook sosyal sayfası çıktısında gösterilen Facebook sayfası bana aittir, bu hesap üzerinden Kahve durağı isimli işyerini " KAHBE DURAĞINDA ÇAY İÇMEYİN ORDA" paylaşımda bulunduğum doğrudur, fakat ben bu paylaşımı bahse konu işletmenin sahiplerini HDP’li olması sebebiyle ve o zamanlarda da askerlerimize ve polislerimize yapılan hain saldırılardan dolayı milliyetçi duygularımda dolayı ve şehitlerimize olan üzüntümden dolayı yapmış olduğum paylaşımlardır benim buradaki amacım kimseye hakaret ve tehdit etmek değildi, sadece bu iş yeri sahipleri askerimizi ve polisimizi şehit eden PKK terör örgütüne destek verdiklerini düşündüğüm için halkı uyarmaktı, suçsuzum beraatimi istiyorum"

"OLAY GÜNÜ İLAÇLARIMI ALMADIM KARAFAZLI RİZE’YE GELME KAFANI UÇURACAĞIM"

Diğer saldırgan Sezer Koyuncu ise  HDP adayını tanımadığını öne sürerek: “Bu olayın öncesi ve sonrasında da Çaykara’da bulunan Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde de yatmıştım, olay günü de ilaçlarımı almamışım, o sebeple ne yazdığımı tam hatırlayamamaktayım, fakat Facebookta Sezer Müjde Koyuncu isimli sayfayı ben kullanıyorum, facebook sayfasına "Rizeyi tek rezil eden insan Karafazlı Rizeye gelme kafanı uçuracağım" şeklindeki mesajları yazıp yazmadığımı hatırlamıyorum

"ŞEHİTLERİMİZE ÜZÜLDÜĞÜM İÇİN TEHDİT ETTİM"

Ben bu paylaşımları yapmışsaam da ben bunları yazdığım tarihlerdeki şehit olan asker ve polislere duyduğum üzüntüden dolayı yazmış olabilirim, diğer paylaşımları da yazıp yazmadığımı hatırlayamamaktayım,  ben Kahve durağı olarak bilinen işyerinin önündeki protesto eylemine katılmadım, üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, masumum beraatimi talep ediyorum" dedi.

SALDIRGANLAR 'ŞEHİTLERE ÜZÜLÜP' SALDIRMIŞLAR

Rize 3.Asliye ceza mahkemesinde görülen davada HDP adayına ve ailesine yönelik saldırıyı gerçekleştiren saldırganların hepsi ağız birliği etmiş gibi  saldırı tarihlerinde polis ve askerlerin PKK saldırıları sonrası yaşamlarını yitirmelerinden dolayı duydukları üzüntü ve milliyetçi duygularından dolayı HDP'nin Rize adayı Selda Karafazlı ve ailesine saldırdıkları yönünde ifade verdi.

Duruşma diğer sanıkların yeniden çağrılması ve Selda ve Gençağa Karafazlı'nın savunmaları için mayıs ayına ertelendi.

KARAFAZLI: BU PLANLI BİR SALDIRIYDI

Saldırı olayı ile ilgili başlayan yargılama konusunda değerlendirmelerde bulunan İHD MYK Üyesi Gençağa Karafazlı ,saldırının planlı bir saldırı olduğunu bugün daha iyi anladıklarınının altını çizerek şunları söyledi; "O gün gerçekleşen saldırı ve diğer günlerde benzeri saldırılar hepsi planlı ve programlıydı. Kızm Selda'nın adaylığını geri çekmesi için çok kez tehdit edilmiştik. Bu tehditleri ciddiye almamıştım. Zaten kızıma  "adaylıktan istifa et" deseydim de bunun bir karşılığının olamayacağını biliyordum. Karadeniz bölgesinde özellikle kadın aday bulmakta sıkıntı yaşanmıştı partide. Bir çok aday ya istifa etti ya da aday olmaktan çekindi tehditlerden dolayı.

Böylesi bir ortamde bizim üzerimize geldiler.Asker ve polis ölümleri işin bahanesi oldu. O gün o planı yapanların polis organizasyonu ile gerçekleştiğini söylemiştik. Bugün Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan eski Rize Emniyet Müdürü Adem Çakır'a bunu açıkça kızımla beraber söylemiştik. Ardından savcılığa giderek bu polislerin ortaya çıkarılmasını istemiştik.

'BİZİ KORUYAN POLİSLER FETÖ'DEN TUTUKLU'

Şimdi görüyoruz ki o tarihlerde kafemizi fotoğraflarını çekip "an itibarıyla Gençağa Cafe. Buraya giden herkes PKK’lı diye paylaşacağız" şeklinde sosyal medyada paylaşılan fotoğrafları çeken kişilerin polis olduğunu tespit etmiştik. Şimdi o tarihlerde bizi koruduğunu iddia eden birçok polis ve amiri FETÖ'den içeride tutuklu.

Ayrıca Savcılık bize yönelik saldırı eyleminde bulunanların çoğununun bulunamadığını belirtmişti. Biz kendi çabalarımızla tespit ettiğimiz isimleri, paylaşımlarıyla savcılığa verdik. Onların bazılarına dava açılmış. Onlarca kişiden 25 kişi ama kapımıza gelenlerin çoğu ortalıkta yok. Acaba onları koryan birileri mi var? Bize saldıranlar Hopa HDP’ye de saldıran ayni kişiler. Tarhan Bal ifadesinde saldırı detayını ve video kaydını açıkça anlatıyor kimler vermiş bu aklı onlara bu önemli.

Sonuç olarak inanaılması zor günler yaşadık. Düzenimzi bozuldu işyerimize yönelik baskılar sonrası işyerimizi terk ettik. Bütün bunlar yetmezmiş gibi saldırganlara karşı koyduğumuz için birde ailece hakkımıza dava açıldı.

Korkmadığımızı, haklı olduğumuzu, barış ve kardeşlik politikalarından yana olduğumuzu göstermek için şikayetçi olduk ve davayı sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Rize’de 7 Haziran seçimlerinde HDP’den aday olan Selda Karafazlı ve Babası Gençağa Karafazlı'ya ait kafeye 11 Eylül 2015 tarihinde yaklaşık 40 kişilik bir gurup saldırı girişiminde bulunmuştu.

Saldırganlar akşam saatlerinde Rize sahilde bulunan Karafazlı ailesine ait Kafenin önüne gelerek "Rize'de PKK istemiyoruz. Rize'yi terk edin. Kahrolsun PKK, burası rize, Rize'de HDP'lileri yaşatmayız" şeklinde sloganlar atarak kafenin kapısına Türk bayrağı asmıştı.

Yaşananlara tepki gösteren HDP Rize milletvekili Selda Karafazlı'nın annesi HDP Rize Eş Başkanı Günay Karafazlı saldırgan gruptakilerle tartışmış, tartışma esnasında Karafazlı'nın başına kül tablası isabet ederek hafifçe yaralanmıştı. Grup istiklal marşı söyledikten sonra Polisin uyarıları sonrası kafenin önünden ayrılmıştı. Kafeye yönelik saldrı eylemi o an eylemci bir kişi tarafından kaydedilerek sosyla medyada yayınlanmıştı.

Saldırgan gurup ertesi gün sosyal medyadan yeniden örgütlenerk Hopa HDP ilçe binasına giderek partinin kapalı olduğu bir saatte saldırmış parti binasının camlarını kırmış ateşe vermişti. Bu saldırı anı yine kameraya kaydedilmiş ve sosyal medya uzerinden yayınlanmıştı.